open-navfaktor-logo
search
Odmor i zabava
Na Jahorini ove zime zagarantovan dobar provod
Uprava ovog centra u narednom periodu planira da izgradi najdužu gondolu na Balkanu koja bi povezala Sarajevo sa Jahorinom tokom zimskog ali i tokom ljetnog perioda
17.11.2019. u 09:52
get url
text
Jahorina
Jahorina

U cilju da ih se poredi sa evropskim ski-centrima Olimpijski centar Jahorina i ove godine svim posjetiteljima nudi pregršt mogućnosti za nezaboravno zimovanje.

Otvaranje gondole Jahorina planirano je za 30. novembar kada će uz koncert Saše Matića posjetiteljima biti ponuđeni i brojni drugi sadržaji.

Otvorenje zimske sezone planirano je za 7. decembar kada će nastupiti britanska pop zvijezda Bryan Ferry, dok će 13. decembra na otvorenom nastupiti Đorđe David.

Na Jahorini će svi skijaši imati priliku kupiti ski-karte sa popustima od 50 posto, od 6. do 9. decembra i od 12. do 15. decembra.

Novina je i manifestacija Rambotour na skijama, sa Rambom Amadeusom koji će zabavljati skijaše i goste.

Za 28. decembar zakazan je koncert Ace Lukasa koji će biti organiziran u okviru novogodišnjih praznika. Na Jahorini će se 19. januara obilježiti i World Snow day. A ove godine sezonska ski-karta važit će na 350 kilometara staza u Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji.

Da ove sezone posjetiteljima ugođaj bude potpun od 30.11.2019. godine na raspolaganju će gostima biti gondola dužine preko 1.000 metara, sa 30 kabina za po 10 osoba, što znači po satu 2.700 putnika. U funkciji će od. 25. novembra biti i lift Poljice, kapaciteta 1.200 putnika po satu.

Planinski bob dužine 2,5 kilometra sa 70 sanki kapaciteta 320 putnika po satu je u funkciji. A planirano je da 1. decembra staze Gondole, vezne staze ka Poljicama i vezne stanicame ka Prači budu prekrivene snijegom, sistemom sa osnježavanje.

Sredinom oktobra završeno je i osvjetljavanje svih staza, a radilo se i na ambijentalnom uređenju oko jezera. Izgrađene su i tri nove staze, te postavljeni i novi vjetrosistemi na stazama.

Poboljšan je i sistem naplate, zamijenjene su sve kapije, uređen web shop i izvršena je dopuna ski-karata. Do kraja novembra treba biti završeno i novo jezero na Poljicama kapaciteta 2.000 metara kubnih,  a cilj mu je sakupljanje bujične vode i dopunjavanje vodom velikog jezera.

Također će na polaznoj stanici kabinske gondole kao posebna zimska atrakcija sa ledenim skulpturama biti postavljena Ledena fontana. Početak i kraj sezone će označavati olimpijski plamen, koji će biti smješten na platou Poljice kao simbol olimpijskog duha.

Uprava ovog centra u narednom periodu planira da izgradi najdužu gondolu na Balkanu koja bi povezala Sarajevo sa Jahorinom tokom zimskog ali i tokom ljetnog perioda.

U toku je priprema dokumentacije, a polazna stanica bi se trebala nalaziti u blizini Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, a planirana je izgradnja dvije usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima.

I dok se čeka na ovaj važan projekat Uprava Olimpijskog centra Jahorina ne čeka već radi kako bi privukli što veći broj gostiju, pa su smještajni kapaciteti za nadolazeću zimsku sezonu već skoro popunjeni. A u toku je izgradnja i novih hotela na šest lokacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.