open-navfaktor-logo
search
Sukob interesa
Na insistiranje SBB-a Adisa Arapović će biti smijenjena iz Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH
Na insistiranje Saveza za bolju budućnost (SBB), Federalno ministarstvo finansija zatražilo je smjenu Adise Arapović iz Nadzornog odbora Razvojne banke, saznaje Faktor.
24.03.2022. u 11:48
get url
text

VEZANI TEKST - Arapović osniva stranku, "procurila" i prepiska između njega i još jednog zastupnika

Razlog smjene je što je Arapović istovremeno i član Upravnog odbora u Finansijskoj informatičkoj agenciji (FIA), što predstavlja sukob interesa.

Ranije to SBB-u nije smetalo, iako su znali da je i prilikom imenovanja bila u sukobu interesa.

- Kako u konkretnom slučaju u skladu sa relevantnim odredbama Zakona o privrednim društvima u Federaciji BiH postoji sukob interesa, zbog čega je imenovana bila u obavezi da i sama ličo podnese ostavku, a budući da nije postupljeno na taj način, potrebno je pokrenuti aktivnosti za razrješenje imenovane - stoji u objašnjenju Federalnog ministarstva finansija. 

Na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH je dala saglasnost za razrješenje dužnosti Adise Arapović, a za vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH je imenovan Vahidin Omanović.

Zastupnik Adis Arapović i Adisa Arapović, supružnici, bili su istaknuti članovi SBB-a dok se nisu razišli sa tom strankom. 

VEZANI TEKST - SBB se oglasio o odlasku Adisa Arapovića: Pobrojali funkcije njegove supruge

Nakon istupanja Adisa Arapovića iz SBB-a, stranka se oglasila saopćenjem u kojem su nabrojali funkcije Adise Arapović koje je dobila zahvaljujući SBB-u. 

-  Supruga gospodina Arapovića izabrana je u čak tri nadzorna odbora (ona je član Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, Nadzornog odbora Finansijsko-izvještajne agencije FBiH i Nadornog odbora Fabrike duhana Mostar u stečaju) - naveli su tada u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.