open-navfaktor-logo
search
Akcija "Labos II"
Na Ilidži uhapšen organizator grupe koja je proizvodila i dilala marihuanu
Odjeljenje za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga MUP-a KS ranije je za Aljovićem raspisalo potragu
13.09.2019. u 10:16
get url
text

Policajci Pete Policijske uprave MUP-a Kantona Sarajevo jučer su kontrolisali 47-godišnjeg Sameda Aljovića iz Prijepolja, nastanjenog na Ilidži, te kod njega pronašli drogu, nakon čega su pretresli njegovu kuću u kojoj su pronašli opremu za proizvodnju droge i oružje. 

Prema informacijama iz MUP-a KS, prilikom kontrole i pretresa Aljovića, policija je od njega privremeno oduzela pet kesica sa drogom, najvjerovatnije spidom, pet oštećenih mobitela, te metalnu spravu za konzumiranje droge u kojoj se nalazio najvjerovatnije spid i jednu ručnu stanicu marke "Cobra".

O tome je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, te je Aljović uhapšen i protiv njega će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu podjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga.

- Uzimajući u obzir da je za S. A. bila raspisana potraga od strane Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a KS, on je predat policijskim službenicima navedenog Odjeljenja na dalji rad i nastavak kriminalističke obrade u okviru akcije "Labos II" - navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevo, pretresena je kuća koju osumnjičeni koristi na području Ilidže.

Tom prilikom je pronađena i oduzeta digitalna vaga, okvir za automatsku pušku sa 30 metaka kalibra 7,62 milimetara, marihuana koju je Aljović proizveo zajedno sa Elvisom Brajlovićem, boca "Plantela", električni indikator za mjerenje temperature i vlažnosti zraka, dva rasvjetna tijela sa neonskim sijalicama, improvizovana razvodna električna ploča sa osiguračima, utičnicama i drugim materijalom, tri sijalice od 600 W koje su korištene prilikom uzgoja kanabisa, jedan komad fleksibilnog crijeva, automatska puška kalibra 7,62 milimetra sa okvirom, bez municije, te određena dokumentacija. 

Nakon obavljenog pretresa, osumnjičeni je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje uhapšenih osoba MUP-a KS, te će danas nakon završene kriminalističke obrade uz službeni izvještaj biti predat u nadležnost Tužilaštvu KS, zbog sumnje da je počinio krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili ekspolozivnih materija.

Općinski sud u Sarajevu ranije je odredio jednomjesečni pritvor uhapšenima u akciji "Labos" i to Elvisu Brajloviću i Adisu Poturkoviću. Aljović je označen kao organizator grupe, te je i njemu također tada određen pritvor.

Policija je tokom akcije "Labos" na području Ilidže i Ilidjaša pronašla dvije savremene laboratorije za uzgoj marihuan, čija vrijednost zajedno sa oduzetom drogom je oko 250.000 maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.