Nedjelja, 02.04.2023.
FOTO: FAKTOR

Na Igmanu otkrivena masovna grobnica

Pretpostavlja se da su u grobnici tijela 12 osoba nestalih tokom proteklog rata u BiH s područja Donjih Hadžića

Na planini Igman, između lokaliteta Golo Brdo i Lokvice, nađena je grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela 12 osoba nestalih tokom proteklog rata u BiH s područja Donjih Hadžića, za čijim ostacima se godinama bezuspješno tragalo, izjavila je za Ferida Nišić, sekretar Udruženja za traženje zarobljenih i nestalih osoba općine Hadžići.

Na osnovu angažmana ekipe koja radi na provjeri masovnih grobnica, pola sata po kopanju su postali uočljivi dijelovi obuće i odjeće, skelet nadlaktice i dijelovi drugih ljudskih kostiju, kazala je Nišić.

Po mišljenju stručnjaka sudske medicine koji su na licu mjesta, to su posmrtni ostaci najmanje sedam osoba, dodala je ona.

Nišić kaže da su na terenu i predstavnici tužilaštva, kao i da je lokacija otkrivena na osnovu izjava privođenih osoba.

Na ovom lokalitetu se nalaze pripadnici FUCZ-a, MUP-a Kantona Sarajevo, Instituta za nestale osobe (INO BiH), ICMP-a u BiH, kao i ljekar sudske medicine, a očekuje se dolazak i predstavnika SIPA-e.

Tokom procesa ekshumacije asistenciju pruža i Centar za uklanjanje mina BiH, jer se lokalitet nalazi u blizini miniranog područja.

Glasnogovornica Instituta za nestale BiH Emza Fazlić kazala je za Faktor da je grobnica označena, te da će se sutra pristupiti iskopavanju.

- Tačan broj žrtava koji se nalaze u grobnici nije poznat, a pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti, sa područja Donjih Hadžića, za kojima se traga duži vremenski period - potvrdila je Fazlić.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine je saopćeno da je lokacija masovne grobnice locirana nakon dugotrajnih i višestrukih provjera, te drugih procesnih i zahtjevnih stručno-tehničkih radnji poduzetih na osnovu naredbi i pod nadzorom Tužilaštva BiH uz naredbe Suda BiH.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh