open-navfaktor-logo
search
Beč
Na hiljade osoba na protestima protiv ekstremno desničarske Vlade
Demonstranti su poručili da na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo vladinim, kako su kazali, separatističkim politikama protiv stranaca i muslimana
01.11.2018. u 23:06
get url
text

Na hiljade osoba okupilo se u Beču na protestima protiv politika aktuelne ekstremno desničarske Vlade Austrije, javlja Anadolu Agency (AA).

Demonstranti su poručili da na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo vladinim, kako su kazali, separatističkim politikama protiv stranaca i muslimana.

Okupljeni na trgu Albertinasu nosili su transparente na kojima je pisalo "Rasizam ubija", "Ne nacistima" i "Budi hrabar za suživot".

Demonstranti su potom od trga do zgrade Vlade održali protestnu šetnju.

Okupljenima su se obratili brojni poznati umjetnici, pisci i aktivisti koji su poručili da koalicijska vlada Austrijske narodne stranke (OVP) i Slobodarska stranka Austrije (FPO) svojim politikama prema manjinskim zajednicama i migrantima samo dijeli društvo.

Pisac Doron Rabinovici u obraćanju okupljenima je kazao da ekstremno desničarska Vlada sve više vodi antimuslimansku i antimigrantsku politiku te na taj način prikriva stvarne probleme s kojima se zemlja suočava.

Istakao je da su ekstremni desničari u bliskoj vezi s neonacističkim formacijama, tvrdeći da ministar unutrašnjih poslova pruža finansijsku podršku medijskim kućama koje podržavaju nacističke ideje.

"Moramo organizovati proteste protiv ekstremne desnice ne samo u Beču nego u svim europskim gradovima, Budimpešti, Rimu, Berlinu, kako bi pokazali da nas je više od populista. Mi smo izgradili ovaj mirovni projekat, Europsku uniju, a ne nacisti", rekao je Rabinovici.

Protesti, koje je osiguravao veliki broj policajaca, završeni su pjesmama koje su pjevali umjetnici zajedno s okupljenima.

Protesti, nazvani "protesti četvrtkom", više od mjesec dana svakog četvrtka se održavaju u glavnom gradu Austrije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.