U organizaciji Udruženja maloljetnih boraca općine Centar Sarajevo danas je na spomen-obilježju Mala kula na Grdonju obilježena godišnjica bitke za deblokadu Sarajeva.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje na platou Male kule odata je počast svim šehidima i poginulim borcima odbrambeno oslobodilačkog rata i održan historijski čas za učenike osnovnih škola.

Naime, 8. juna 1992. godine je bio pokušaj prve deblokade opkoljenog Sarajeva. Tog dana je poginulo najviše sarajevske mladosti u pokušaju da oslobode svoj grad.

Veliki broj nekadašnjih boraca, predstavnici boračkih organizacija, vijećnici Općine Centar Dževad Topić i Hamdija Hasanović, te predsjednik Komisije Općinskog vijeća za boračka pitanja Dževad Jusić, građani i učenici iz nekoliko osnovnih škola sa Centra su današnjim dolaskom uveličali ovu svečanost.

Na današnjem obilježavanju, u ime općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića  prisustvovao je  njegov savjetnik Bećir Sirovina, koji je preuzeo i zahvalnicu koju je Udruženje maloljetnih boraca dodijelilo načelniku Ajnadžiću za nesebičan doprinos očuvanju tekovina odbrambeno oslobodilačke borbe.

- Draga djeco, saborci i prijatelji, drago mi je da smo danas ovdje, da čujemo jednu priču koja je naša, koja je istinita, duboko urezana i koja je naš život bila tih godina kao što je i danas. Dobro je da djeca iskoriste ovu privilegiju da čuju od onih koji su bili direktni sudionici slavnih bitki, da im prenesu svoja teška, gorka ali iznad svega dobra iskušenja i dobre poruke. U ime načelnika želim da se zahvalim organizatoru skupa i ovog historijskog časa, Udruženju maloljetnih boraca općine Centar, koji su  organizovali ovaj veličanstveni skup na zavidnom nivou i da kažem da će obilježavanje ovih datuma uvijek imati podršku Općine Centar - rekao je Sirovina, saopćeno je iz Općine.