open-navfaktor-logo
search
Poraz u derbiju
Na Grbavici teško, u gostima nikako: Željo je predvidiv jer svi znaju koje poteze će povući Ivković
Ekipa Željezničara bez ispaljenog metka pala je u vječitom derbiju protiv Sarajeva na Koševu i produžila seriju bez postignutog gola na 270 minuta.
23.09.2021. u 21:53
get url
text

Bordo tim je protiv ljutog rivala slavio 2:0 i tako prekinuo svoju, a produbio krizu u kojoj se nalazi Željezničar. 

Dvije pobjede, pet remija i tri poraza, uz šest postignutih i devet primljenih pogodaka, učinak je Željezničara u prvih 10 kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Jedina dva ovosezonska trijumfa stogodišnjak s Grbavice uknjižio je protiv Rudara i Posušja, timova koji će se, izvjesno je, do kraja boriti za opstanak. S Borcem, Slobodom i Veležom Željo je podijelio bodove pred svojim navijačima.

Plavi su među najgorim gostujućim ekipama prvenstva sa samo dva osvojena boda u pet mečeva, sa jednim postignutim i sedam primljenih golova.

Osim skromnog bodovnog učinka, navijače Željezničara brine i igra njihovog tima.

VEZANI TEKST - Kako su Tomislav Ivković i Goran Sablić vidjeli duel Sarajevo - Željo?

Tomislav Ivković, stručnjak koji je u Sarajevo došao iz Hrvatske, nije uspio ukomponovati "plavi orkestar". Barem ne u dosadašnjih 900 i nešto minuta borbe.

Iz stručnog štaba Željezničara često su prije i poslije utakmica naglašavali da se radi o potpuno novoj ekipi. Jedina istina je da su na Grbavici "novajlije" samo ljudi sa klupe.

Željo uglavnom utakmice počinje sa istim timom i minimalnim promjenama. U startnih 11 na vječitom derbiju našlo se osam igrača koji su plavi dres nosili i prošle sezone. To su: Josip Bender, Aleksandar Kosorić, Sedad Subašić, Mustafa Mujezinović, Luka Juričić, Vedran Vrhovac, Ante Blažević i Petar Bojo. Novajlije su Luka Malić, Mate Crnčević i Nedim Mekić.

Željinih 11 u derbiju

Jasno se iz ove, ali i prethodnih utakmica vidi da tu baš i nema previše mladih, pogotovo igrača iz Željine škole koji su trebali biti promovirani ove sezone. Ivković je "prekrižio" većinu domaćih, mladih igrača, kako bi osigurao mjesto neprovjerenim fudbalerima sumnjivih kvaliteta koje je doveo iz Hrvatske.

Hamze Gasala i Faria Durakovića nema ni na mapi, Beću i Drinu hrvatski trener preselio je na klupu, a od njih se mnogo očekivalo.

VEZANI TEKST - Bivši napadač Želje: Nekad smo dobijali zvižduke ako ne vodimo do 20. minute, a sada...
 

Željo pod Ivkovićevom komandom igra predvidivo, bez mnogo rješenja u ofanzivi što govori i broj postignutih golova. I bivši čuvar mreže s klupe povlači šablonske poteze. Tako i najmlađi zaljubljenici u Željezničar znaju da je Ivkovićeva prva reakcija uvođenje u igru Brune Zdunića, bilo da se radi o pozitivnom ili negativnom rezultatu.

Plavi su ove sezone pokazali još jednu negativnu osobinu u svojoj igri, a to je da se teško vraćaju u ritam poslije primljenog pogotka.

Vrijedi dodati da Željo ima i skroman roster, što će se itekako osjetiti u slučaju povreda i suspenzija.

Očito je da će navijači sarajevskog premijerligaša poslije užasne prošle imati još jednu tegobnu sezonu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.