open-navfaktor-logo
search
Nakon penala
Na Grbavici slavila Sjeverna Irska: Zmajevi ispali iz baraža, EURO ostaje san
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine nije se plasirala u finale baraža za Evropsko prvenstvo.
08.10.2020. u 23:27
get url
text
get url
text

Bh. tim je večeras na Grbavici nakon penala izgubio od Sjeverne Irske sa 4:5 (nakon 120 minuta bilo je 1:1) i 12. novembra u finačlu će biti domaćini Slovačkoj.

Zmajevi su bolje otvorili utakmicu i u prvih deset minuta bukvalno se igrala viktorija pred golom gostujućeg tima. Prvu priliku nakon kornera Miralema Pjanića imao je Siniša Saničanin, koji je glavom šutirao preko gola.

Tri minute kasnije opet je Pjanić ubacio iz kornera, a ovaj put je oklijevao Edin Džeko.

A onda gol i erupcija oduševljenja na Grbavici. Branimir Cipetić je probio desnu stranu i odigrao povratnu u srce šesnaesterca, gdje se najbolje snašao Rade Krunić pogodivši za 1:0.

{$galerijaFotografija}

Dvije minute kasnije gosti su imali stopostotnu priliku. McNair je šutirao glavom, a Šehić panterskom paradom spasio naš gol. U nastavku akcije pokušao je i Magennis, ali je naša odbrana otklonila opasnost.

U 24. minuti šutirao je Pjanić, koji je na povratnu loptu koju je dobio od Kolašinca za malo bio neprecizan. I pet minuta kasnije pokušao je veznjak Barcelone, no ovaj put je izblokiran.

Nastavili su Zmajevi sa napadima, a u 34. minuti Peacock-Farrell odbranio je pokušaj Krunića.

U 39. minuti gosti su zaprijetili nakon prekida. Golman Šehić je izboksovao loptu nakon slobodnjaka, a u nastavku akcije Evansa je izblokirao Saničanin.

Veliku priliku Sjeverna Irska je imala u nadoknadi prvog poluvremena. McNair je spustio loptu za Savillea, ali je Šehić skrenuo loptu u korner.

Gosti su bolje otvorili drugo poluvrijeme, a nagrađeni su u 53. minuti. McGinn je iskoristio neopreznost Cipetića, ušao je u šesnaesterac i matirao nemoćnog Šehića. Već u narednom napadu Sjeverna Irska je mogla i do preokreta, ali je McNair bio neprecizan.

Odgovorio je Krunić čiji je udarac nakon solo-akcije odbranio Peacock-Farrell.

Blizu novog vodstva BiH je bila u 62. minuti kada ej Miralem Pjanić iz slobodnjaka pogodio prečku. U 64. minuti Zmajevi su istrčali kontru, Džeko je uposlio Hadžiahmetovića, čiji udarac u korner skreće golman Peacock-Farrell. Nedugo potom zaustavio je i pokušaj Cimirota.

{$galerijaFotografija}

Zmajevi su u 69. minuti imali stopostotnu priliku. Pjanić je "kao rukom" uposlio Džeku, a kapiten je pokušao lobovati protivničkog golmana. I uspio je, no nije pogodio okvir gola.

Do kraja osnovnog dijela utakmice Bajevićevi izabranici imali su blaugu inicijativu, ali promjene rezultata nije bilo, pa se otišlo u produžetke.

Prvi su u dodatnih pola sata zaprijetili Zmajevi i to u 95. minuti kada su kombinovali Cipetić i Višća, a ovaj drugi šutirao je u dobro postavljenog Peacock-Farrella. Odgovorili su gosti preko Laffertyja na otvaranju drugog produžetka, ali nije bilo promjene rezultata.

{$galerijaFotografija}

Ni nakon 120 minuta nije bilo pobjednika, pa se pristupilo izvođenju penala, a gosti su imali više sreće u penal lutriji.

Penali

Prva serija: Pjanić je bio siguran, Dallas je izjednačio na 2:2.

Druga serija: Hajradinovićev udarac zaustavio je Peacock-Farrell, Lafferty pogađa za 2:3.

Treća serija: Višća pogađa prečku, Saville šutira preko gola.

Četvrta serija: Hotić je izjednačio na 3:3, Washington pogađa za 3:4.

Peta serija: Džeko je izjednačio na 4:4, a Boyce pogađa za konačnih 4:5.

BiH - Sjeverna Irska 4:5 nakon penala (1:1, 1:0)

Stadion Grbavica. Gledalaca: 2.000. Sudija: Antonio Mateu Lahoz (Španija). Strijelci: 1:0 - Krunić (13), 1:1 - McGinn (53). Žuti kartoni: Hadžiahmetović, Kolašinac, Pjanić (BiH), Davis (Sjeverna Irska).

BOSNA I HERCEGOVINA: Šehić, Kolašinac (od 119. Hajradinović), Saničanin, Ahmedhodžić, Cipetić, Pjanić, Cimirot (od 106. Lončar), Hadžiahmetović (od 83. Gojak), Višća, Krunić (od 88. Hotić), Džeko.

SJEVERNA IRSKA: Peacock-Farrell, J. Evans, Cathcart, McNair (od 90. Thompson), Lewis, Seville, S. Davis, C. Evans (od 73. Whyte), Dallas, Magennis (od 90. Lafferty), McGinn (od 82. Jones).

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.