open-navfaktor-logo
search
Željo - Sarajevo
Na Grbavici bitka za glavni grad
Najveća utakmica koju bosanskohercegovački fudbal ima, sudar gradskih rivala Željezničara i Sarajeva, na rasporedu je danas na stadionu Grbavica.
05.03.2022. u 08:13
get url
text

Utakmica u kojoj forma često nije presudni faktor, nego voljni momenat, požrtvovanost, ili bljesak raspoloženog pojedinca, dolazi kada timovi još uvijek nisu uhvatili zalet i sigurno nisu na željenom nivou.

Željezničar je sezonu nastavio porazom na gostovanju kod Veleža rezultatom 2:0, dok je Sarajevo u Trebinju nadigralo Leotar 2:0.

Bordo tim dobio je dva posljednja međusobna okršaja, oba pred svojim navijačima, a bez trijumfa na Grbavici je od aprila 2019. kada je završilo rezultatom 0:3.

Od posljednjih pet derbija, dva su pripala Sarajevu, jedan Željezničaru, dok su dva susreta završila bez pobjednika.

U odnosu na prvi ovosezonski derbi, koji je Sarajevo dobilo rezultatom 2:0, timovi su doživjeli određene promjene. Sarajevo je nezadovoljno igrom i pozicijom na tabeli zamijenilo trenera.

VEZANI TEKST - Šta je zajedničko Edisu Mulaliću i Aleksandru Vasoskom?
 

Umjesto Gorana Sablića na klupu je sjeo Aleksandar Vasoski. U Željezničaru je Edis Mulalić zamijenio Tomislava Ivkovića. Obje ekipe imale su značajne promjene u igračkom kadru.

Željo, prema najavama, ima kadrovskih problema, jer nedostaju suspendovani Sedad Subašić i povrijeđeni Hamza Gasal. To će domaćoj ekipi predstavljati problem zbog U-21 pravila (dva igrača mlađa od 21 godine moraju početi, a jedan završiti utakmicu).

U Sarajevu sigurno neće biti Darka Bodula, koji će odraditi još tri meča suspenzije zbog crvenog kartona protiv Širokog Brijega, dok je nastup Adnana Šećerovića pod znakom pitanja.

Bez obzira na to što je Željo domaćin, gostujući trener smatra da je prednost Sarajeva što se utakmica igra na Grbavici.

VEZANI TEKST - Kaljanac peti put sudi derbi, u jednom je podijelio čak 15 žutih kartona
 

-Raduje me teren. Daj Bože da su svi takvi. Mislim da je takav teren naša prednost jer želimo da igramo fudbal, kratak pas... - rekao je Vasoski.

Edis Mulalić, strateg Plavih, mišljenja je da Želji ne smije nedostajati hrabrosti.

- Imamo obavezu, to non-stop govorim igračima. To je da ne budemo kukavice. U Mostaru smo to pokazali. Bez respekta kad uđeš, nebitno je ko je prekoputa. Ako imaš plan, spreman si, radiš kako treba, rezultat mora doći - rekao je Mulalić, a povratnik u Željin tim, iskusni Edin Cocalić poručuje:

- Očekujemo pobjedu.

Sarajevo je trenutno četvrti tim prvenstva s 31 bodom na kontu, a Željo je šesti sa pet bodova manje.

Utakmica na Grbavici igra se od 17 sati.

Pravdu će dijeliti sarajevski arbitar Haris Kaljanac, koji sudi peti derbi u karijeri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.