open-navfaktor-logo
search
Primjena sporazuma
Na granici Kosova i Srbije nema nikakvih problema
Primjena sporazuma između Kosova i Srbije o ličnim dokumentima počela je da se primjenjuje sinoć u ponoć, a prethodno je Srbija na svim graničnim prijelazima postavila obavještenja za putnike u kojima se navodi da "korištenje ličnih karata koje izdaje Priština ne znači priznanje Kosova".
01.09.2022. u 12:50
get url
text

Prema ovom sporazumu, svi građani Kosova u Srbiju mogu da ulaze sa dokumentima koje izdaje Kosovo i njima na graničnim prijelazima se neće izdavati "ulazno-izlazna dokumenta." Isto važi i za građane sa srbijanskim ličnim dokumentima koji ulaze na Kosovo.

Istovremeno, počeo je da teče rok od 60 dana za promenu srbijanskih registarskih tablica sa oznakama gradova sa Kosova.

Na magistralnom putu od Leposavića do graničnog prijelaza Jarinje nalazi se nekoliko punktova KFOR-a i Kosovske policije. Saobraćaj se jutros odvijao nesmetano, uz primjenu dogovorenih mjera. Građani koje je reporterska ekipa Anadolu Agency (AA) jutros zatekla na graničnom prijelazu Jarinje nisu želeli opširnije da govore pred kamerama i nisu htjeli otkriti identitet.

- Nije bilo nikakvih problema jutros, prošla sam sasvim normalno. Ne znam šta da vam kažem o tom sporazumu, mislim da je sve već rečeno - rekla je jedna žena koja je sa Kosova putovala u Srbiju.

Jedan od putnika rekao je da sporazum između Kosova i Srbije ne znači ništa.

- Odakle ja znam, ovaj sporazum ništa ne znači. Ovaj ništa ne sluša, tjera po svom pa kako bude. Mi moramo da živimo, gdje ćemo, kuda ćemo. Ne može niko da nas protjera - rekao je stariji muškarac.

Građani su mahom govorili da ne žele da komentarišu političke dogovore i sporazume.

- Nisam imao problema jutros, dao sam dokumenta i sve je bilo u redu. A što se tog sporazuma tiče, ne volim da pričam o politici - rekao je vozač jednog automobila.

- Niko od nas nije zadovoljan tim sporazumom. Vidjet ćemo za ostalo kako će da bude. A jutros sam prošla nesmetano - rekla je jedna žena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.