Institut za nestale osobe BiH je susjednoj Srbiji odnosno Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije predao posmrtne ostatke četiri osobe koji su ekshumirani u našoj zemlji ali je želja porodica bila da ti posmrtni ostaci budu zvanično identifikovani odnosno ukopani na području Srbije.

Tako su susjednoj Srbiji su predati posmrtni ostaci Novke (Neđe) Lemez, rođene 1950. godine u mjestu Mravljače kod Foče. Ona je 1992. godine nestala u Sarajevu, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su na lokalitetu pomoćni stadion Koševo u Sarajevu 1998. godine.

Komisija za nestala lica preuzela je i posmrtne ostatke Bosiljke (Luka) Mandić, rođene 1942. godine u Nevesinju. Ona je također nestala na području Sarajeva, a njeni posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu groblja "Lav" u Sarajevu 1999. godine.

U oba slučaja žrtve su konačno identifikovane 2019. godine, a porodice su izrazile želju da se njihovi posmrtni ostaci ukopaju na području Beograda.

Danas su Komisiji za nestala lica predatii posmrtni ostaci još dvije osobe za koje se pretpostavlja da su srpske nacionalnosti, a koje su su 1992. godine nestale na području Sarajeva. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu groblja "Lav" u Sarajevu 1999. godine. Zvanična identifikacija će biti upriličena u Republici Srbiji.

Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine je preuzeo nekompletne posmrtne ostatke jedne žrtve  za koju se pretpostavlja da je srpske nacionalnosti i koja je 1992. godine nestala u mjestu Rožanj, opština Zvornik. Posmrtni ostaci ove žrtve su 1992. godine ukopane pod oznakom NN u Beogradu, a ekshumirani su 2004. godine. Identitet žrtve je preliminarno utvrđen  2019. godine uz pomoć DNK metode. Naloženo je da Institut za nestale osobe BiH preuzme posmrtne ostatke ove žrtve kako bi se oni pohranili u Spomen kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu do njihove konačne identifikacije, saopćio je INOBiH.