open-navfaktor-logo
search
Ilidža
Na Golom brdu obilježena 28. godišnjica formiranja Četvrte viteške brigade
Polaganjem cvijeća na mjestu stradanja Emira Bogunića-Čarlija, sestara Samire i Mevlide Elčić i Džemaila Bulbula koji su poginuli 28. jula 1993. na Golom brdu na Igmanu i historijskim časom danas je obilježena 28. godišnjica formiranja Četvrte viteške motorizovane brigade.
28.07.2020. u 14:12
get url
text

Ova brigada je tokom rata čuvala Hrasnicu, Sokolović Koloniju, Butmir, slobodne teritorije Ilidže i područje Igmana, a samim time i "Kapiju Sarajeva".

{$galerijaFotografija}

Na tom mjestu okupili su se porodice šehida i poginulih boraca, prijatelji, saborci na čelu sa ratnim komandantom Četvrte viteške motorizovane brigade, generalom Fikretom Prevljakom, omladina i drugi zvaničnici kako bi odali počast ovim herojima koji su se srcem i životima suprotstavili tehnički nadmoćnijem neprijatelju i dugo planiranoj strategiji uništenja ovih područja.

Zijad Hasečić, predsjednik UNRP "Zlatni ljiljan" i "Zlatna policijska značka" Općine Ilidža kazao je da je ovo mjesto na kojem se krvlju i životima branila slobodna ilidžanska teritorija i BiH, mjesto gdje su ginuli jedni od najboljih bosanskih sinova i kćeri, među kojima su Emir Bogunić-Čarli, sestre Elčić i Džemail Bulbul.

- Vrlo sam ponosan i sretan što sam ih poznavao i ratovao s njima, što sam doživio neponovljiv događaj u historiji čovječanstva da branim svoju zemlju. Sretni su svi oni koji su živjeli s njima i borili se. Oni su bili svjesni koliko su Golo brdo i ovi prostori značajni za odbranu - kazao je u obraćanju prisutnima Hasečić.

On je podsjetio i na jedan detalj koji svjedoči koliko je ovo područje bilo značajno za odbranu.

- Prije 26 godina, prilikom obilježavanja dvogodišnjice postojanja 4. motorizovane brigade i proglašenja brigade viteškom, predsjednik BiH i Vrhovni komandant Armije RBiH rahmetli Alija Izetbegović u Hrasnici obratio se postrojenim jedinicama i cjelokupnoj domaćoj i svjetskoj javnosti sa sljedećim riječima, citiram: "Nisam došao da držim duge govore. Jutros dolazeći u Hrasnicu otišao sam na groblje da proučim Fatihu, gore sam na trenutak zastao nad humkama po kojima je narasla prva trava, a neke su još svježe. Za trenutak, sa tugom i poštovanjem, jer pod tim humkama leže najbolji među nama. Nažalost najbolji su otišli. Došao sam da vam čestitam, vama koji ste ponos ovog naroda, vama koji ste ostali postojani, hrabro na ovom ključnom i jednom od najtvrđih mjesta u BiH. Svako ko zna nešto o vojsci i našoj situaciji, zna šta znači Hrasnica sa Sarajevo i BiH. Došao sam da odavde poručim neprijatelju, da im kažem da ih se ne bojimo". Eto, uspjeli smo da zajedno sa narodom Butmira, Sokolović-Kolonije i Hrasnice, te ostalim borcima i jedinicama sa ovog područja opravdamo povjerenje Predsjedništva BiH i da odbranimo Igman, da odbranimo kapije grada Sarajeva i BiH. Sretan sam i ponosan što je ovo mjesto poslije rata posjetio rahmetli Alija Izetbegović, a on je cijenio i vidio što mnogi nisu - istakao je Hasečić.

O herojstvu Čarlija, sestara Elčić i Bulbula govorio je i ratni komandant 4. Viteške motorizovane brigade, general Fikret Prevljak, koji je naglasio kako njih četvero imaju ogromne zasluge koje ne smiju nikada biti zaboravljene. Istakao je i važnost kulture sjećanja na sve ono što se dešavalo tokom proteklog rata na ovim prostorima, prenošenja istine na mlađe generacije, te brigu za šehidske porodice.

- Našim porodicama ne treba puno, dovoljno je da ih se sjetimo, da ih upitamo za zdravlje, jer lijepa riječ otvara mnoga vrata - rekao je general Prevljak.

Dodao je da je ponosan na okupljanje saboraca koji ne dozvoljavaju da padnu u zaborav oni koji su krv prolili za slobodu naše zemlje.

- Sjećanja naša ovdje nisu samo sjećanja na njih četvero, već na sve šehide 4. Viteške motorizovane brigade i cijele BiH, dodao je Prevljak.

Emir Bogunić-Čarli bio je komandir voda Četvrte viteške motorizovane brigade i jedan od najistaknutijih boraca. Najvišim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan" odlikovan je 1993. godine, a posthumno je 1994. godine odlikovan "Ordenom za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" i promovisan u čin pukovnika Armije R BiH.

Bosanske heroine sestre Mevlida i Samira koje su izbjegavši iz Dervente, preko Hrvatske došle da brane Sarajevo, poginule su na Golom brdu. Mevlida je posthumno odlikovana "Zlatnim ljiljanom". Džemail

Bulbul je istinski heroj koji je poginuo s puškom u rovu u akciji oslobađanja Golog brda.

Nakon Golog brda, brojne delegacije položile su cvijeće na mezarima Emira Bogunića-Čarlija i Ejuba Sarajkića-Eke u parku ispred Doma kulture u Hrasnici, kao i na Centralnom spomen-obilježju Ilidža.

Obilježavanje godišnjice Četvrte viteške motorizovane brigade nastavit će se večeras učenjem Hatma dove i tevhida šehidima ove brigade u centralnoj džamiji Hrasnica, koje je planirano u 18.30 sati.

Sa ovim se završava obilježavanje 28. godišnjice 4. Viteške motorizovane brigade.

Na Golom brdu obilježena 28. godišnjica formiranja Četvrte viteške brigade
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.