open-navfaktor-logo
search
Poruke sućuti
Na fudbalskim utakmicama u Turskoj bit će odana počast šehidima
Fudbalske utakmice u Turskoj ove sedmice će počinjati odavanjem počasti turskim vojnicima koji su živote položili kao šehidi u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).
28.02.2020. u 11:35
get url
text

Fudbalska federacija Turske (TFF) saopćila je da će minutom šutnje početi svi mečevi fudbalske Super lige i svih nižerangiranih profesionalnih i amaterskih takmičenja u Turskoj.

U saopćenju se navodi da fudbaleri na mečevima mogu nositi crnu traku na nadlakticama.

Uporedo s tim, ekipe Super lige i TFF 1. Lige će na terene izaći sa transparentom sa porukom sućuti turskom narodu.

Snage režima Bashara al-Assada sinoć su izvele zračni napad na turske snage u Idlibu u kojem su 33 turska vojnika živote položili kao šehidi, a ranjena su 32 vojnika.

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar izjavio je da su na sinoćnji podli napad u Idlibu Turske oružane snage odgovorile žestokim zračnim i kopnenim napadima na više od 200 meta snaga režima Bashara al-Assada.

Ističući da je napad na turske snage izveden uprkos tome što su ti položaji prethodno koordinirani s ruskim zvaničnicima na terenu, Akar je kazao da je nakon prvog hica Turska poslala dodatno upzorenje, ali da su udari nastavljeni.

- U napadu su čak pogođena i ambulantna vozila. Želim kazati da u trenucima napada u blizini turskih snaga nije bilo nikakvih naoružanih grupa. Na podmukli napad u Idlibu turske snage su odgovorile zračnim i kopnenim napadima na više od 200 položaja snaga Assadovog režima. U napadima su turske snage neutralizirale pet helikoptera, 23 tenka, 23 topa i haubice, pet kamiona s municijom, protuzračne sisteme SA-17 i SA-22, tri skladišta oružja, dva skladišta druge opreme, jednu zgradu kasarne i 309 pripadnika Assadovog režima. Aktivnosti i napade nastavljamo shodno planiranom - kazao je Akar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.