open-navfaktor-logo
search
Uprkos pandemiji
Na Forbesovom popisu najbogatijih Amerikanaca ima 18 novih milijardera
Časopis Forbes dodao je danas 18 novih milijardera na svoj slavni popis 400 najbogatijih Amerikanaca, među kojima je osnivač platforme za videokonferencije Zoom i generalni direktor električnih kamiona Nikola.
08.09.2020. u 21:47
get url
text
Dolari

Uprkos pandemiji i ekonomskoj krizi u Sjedinjenim Državama, imovina najbogatijih Amerikanaca je 2020. nastavila rasti.

Forbes navodi da njihovo ukupno bogatstvo iznosi 3200 milijardi dolara, osam posto više nego prošle godine.

Treću godinu zaredom, vlasnik Amazona Jeff Bezos je prvi na popisu s imovinom procijenjenom na 179 milijardi dolara, ispred suosnivača Microsofta Billa Gatesa (111 milijardi dolara) i osnivača Facebooka Marka Zuckerberga (85 milijardi dolara).

Među novopridošlima, Eric Yuan koji vodi Zoom iskoristio je popularnost svog programa u doba karantina i berzovni uzlet kompanije čija je dionica skočila više od 400 posto na Wall Streetu od početka godine. Yuan i njegova porodica sada posjeduju 11 milijardi dolara.

Prema Forbesu, generalni direktor Nikole Trevor Milton ima imovinu vrijednu 3,3 milijarde dolara. Kompanija je u utorak objavila strateško partnerstvo s General Motorsom, koji će pomoći start-upu u proizvodnji pick-up Badgera u zamjenu za jedanaest posto udjela u tvrtki.

Alice Schwartz (2,2 milijarde dolara), suosnivačica Bio-Rad Laboratorija, ušla je na popis u dobi od više od 90 godina i 70 godina nakon osnivanja kompanije.

Bio-Rad, koji proizvodi testove za covid-19, bilježi veliki rast od početka pandemije.

Sheldon Lavin (3 milijarde dolara), generalni direktor dobavljača mesa OSI Group, i Jim Koch (2,6 milijardi dolara), suosnivač Boston Beer Companyja, također su se pridružili klubu najbogatijih Amerikanaca.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.