open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Na Domu naroda "oboren" dnevni red, sjednica završena
Opozicija nije glasala za dnevni red, za usvajanje glasalo 20 delegata, 17 bilo protiv. Na dnevnom redu imali 18 tačaka, veoma bitnih životnih stvari za građane FBiH
04.10.2019. u 15:39
get url
text

Nakon što na današnjoj sjednici nije usvojen predloženi dnevni red, sjednica Doma naroda FBiH je završena u Sarajevu. Jasmin Duvnjak predsjednik Kluba Bošnjaka kazao je kako je neugodno iznenađen delegatima koji nisu glasali za dnevni red.

- Neugodno sam iznenađen odnosom pojedinih delegata u Domu naroda koji iz ne znam kakvih razloga nisu dali podršku za usvajanje dnevnog reda današnje sjednice. Mi smo na dnevnom redu imali 18 vrlo važnih tačaka, veoma bitnih životnih stvari za građane FBiH. Nažalost nama delegatima je danas koji smo došli da radimo uskrćena mogućnost da donosimo vrlo bitne odluke za građane Federacije BiH. Mi možemo pretpostaviti ko nije glasao za dnevni red, da su to delegati iz reda opozicije. Kolegij Doma naroda u najskorije vrijeme mora održati vanrednu sjednicu Kolegija i naći novi termin za zakazivanje sjednice. Iznenađen sam odnosom pojednih delegata koji nisu bili spremni dati šansu nama svima da radimo i odlučujemo. Jedan od razloga neusvajanja dnevnog reda kada su u pitanju SDA i HDZ, je možda taj da neko nije fizički bio prisutan na sjednici. Mislim da su svi prusutni delegati, ali nemam dokaz u smislu listinga, iz SDA, HDZ i SBB-a glasali za dnevni red. To je moja pretpostavka - rekao je Duvnjak.

Aner Žuljević (SDP) je također novinarima prokomentirao neusvajanje dnevnog reda.

- Ovo je obična situacija koja je vrlo jasno razotkrila činjenicu s kojom mi živimo u posljednjih godinu dana, da glumimo demokratiju, implementacuju izbornih rezultata, da ne postoji parlamentarna većina. Dakle SDA i HDZ nemaju parlamentarnu većinu. Vrijeme je da se prestanemo folirati kako imamo sve institucije konstituisane i funkcionalne, a nemamo ih - rekao je Žuljević

Ivo Tadić, predsjednik Kluba Hrvata u Domu naroda  je kazao kako je danas na sjednici nedostajao priličan broj delegata.

- Kada je riječ o Klubu hrvatskog naroda mi smo bili kompletni na ovoj sjednici. Ono što ja pretpostvaljam, zašto se desilo neusvajanje dnevnog reda, čini mi se da je jedan od ključnih razloga ono što bi se navodno trebalo desiti u narednom periodu u nekoliko bošnjačkih kantona (TK i ZDK) - preslagivanje vlasti. Mislim da je to odraz ovog danas što se desilo. Vidjet ćemo šta je s parlamentarnom većinom. Tvrdim da su svi delegati iz HDZ podržali dnevni red - rekao je Tadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.