open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom PSBiH
Na dnevnom redu izmjene ZKP-a
Ustavni sud BiH je u junu prošle godine određene odredbe Zakona o krivičnom postupku proglasio neustavnim
17.09.2018. u 12:23
get url
text

Počela je hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to su izmjene Zakona o krivičnom postupku, u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Zvanični predlagač ovih izmjena je Dom naroda, koji ih je usvojio na prošlosedmičnoj sjednici. Na istom zasjedanju odbijen je prijedlog izmjena ZKP-a koje je ranije usvoio Zastupnički dom.

Tri su osnovne razlike između ova dva prijedloga. U prijedlog izmjena uvrštene su odrebe prema kojima se ne može odobriti imunitet svjedocima koji se terete za krivična djela za koja je zapriječena kazna zatvora od 10 godina i više. Također, precizirano je da istraga tužioca može trajati maksimalno dvije i po godine, nakon čega mora biti donesena konačna odluka o podizanju optužnice ili o obustavljanju istrage. U prelaznim odredbama je definisano da će se sve započete istrage okončati u skladu sa sadašnjim odredbma ZKP-a, a da će se izmjene, ako budu usvojene, primjenjivati na istrage koje će biti otvorene nakon stupanja ovog dokumenta na snagu.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH je u junu prošle godine donio odluku kojom je određene odredbe ZKP-a proglasio neustavnim. U parlamentarnoj proceduri pojavila su se dva prijedloga, čiji su predlagači bili zastupnici i delegati SDA i HDZBiH. Nakon višemjesečnih rasprava dogovoren je kompromisni prijedlog, kojeg su u Domu naroda prihvatili delegati obje stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.