Utorak, 24.11.2020.

Neobičan performans

Na deponiji na Uborku postavljena strašila - simboliziraju ministricu Đapo i inspektora Salkića

S obzirom na to da se Federalno ministarstvo okoliša i turizma i inspekcija, unatoč zahtjevu za hitno obustavljanje nelegalnih radova na deponiji na Uborku te hitni inspekcijski nadzor, još nije očitovalo, članovi Inicijative "Jer nas se tiče" su danas ispred deponije priredili neobičan performans.

Glavni akteri su federalna ministrica okoliša i turizma Edite Đapo i glavni urbanističko-ekološki inspektor Federalne uprave za inspekcijske poslove Ejub Salkić.

- S obzirom na to da smo izignorisani od federalne ministrice okoliša i turizma Edite Đapo i federalnog inspektora, iako smo im poslali urgenciju za djelovanje zbog vršenja nelegalnih radnji na deponiji na Uborku, došli smo na ideju da napravimo strašila koja će njih predstavljati, a koja će otjerati mostarske štetočine oko deponije - pojasnio je Omer Hujdur, predsjednik Inicijative "Jer nas se tiče".

Glavni akteri danas nisu bili prisutni na mjestu dešavanja, ali su bili upoznati sa onim šta se sprema.

Hujdur napominje da ignorantski odnos ne dolazi samo od njih, štaviše, ignorisani su, kako dodaje, od svih nivoa vlasti.

- Sačekat ćemo još dan- dva, ukoliko se ne oglase, onda ćemo odreagovati, blokirati, kako smo i navikli - poručio je Hujdur.

"Da li njihovo nijemo praćenje nelegalnih radova i ignorisanje naših zahtjeva znači da su dio tima koji je spreman da građane grada Mostara i okoline ovom ekološkom bombom ubija i narednih godina? Zašto se dozvoljava kriminal gradskim vlastima u Mostaru? Koja je cijena naših života i do kada će nadležni ostvarivati profit na račun našeg zdravlja?" Samo su neka od pitanja mještana sjevernih mostarskih naselja okupljenih oko Inicijative.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh