open-navfaktor-logo
search
Tužna godišnjica
Na današnji dan ubijeni policajci Adis Šehović i Davor Vujinović
Šehović je preminuo na mjestu, dok je Vujinović od posljedica ranjavanja preminuo isti dan na KCUS-u
26.10.2019. u 07:50
get url
text
Adis Šehović i Davor Vujinović

Na današnji dan, 26. oktobra 2018. godine, u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijeni su policajci Adis Šehović (1972) i Davor Vujinović (1975).

Šehović je preminuo na mjestu, dok je Vujinović od posljedica ranjavanja preminuo isti dan na KCUS-u. Njihovo ubistvo, uprkos višestrukim hapšenjima i kontinuiranoj istrazi, još nije rasvijetljeno.

- U dosadašnjem toku istrage saslušani su brojni svjedoci, izvršena vještačenja i preduzete druge radnje dokazivanja, o čijim rezulatatima ne možemo u ovom momentu obavijestiti javnost jer bi eventualno otkrivanje moglo dovesti u opasnost cilj istrage koja je u toku - izjavila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Na Šehovića i Vujinovića su tog kobnog 26. oktobra, oko 4.00 sata ujutro, vatru navodno otvorili pripadnici automafije. U njih je ispaljeno trideset hitaca još dok je automobil bio u pokretu. Zaustavili su se tek 100 metara nakon rafalne paljbe.

Šehović je Srednju školu unutrašnjih poslova završio 1995. godine te je od tada pripadnik policije, dok je Vujinović Akademiju završio 1998. godine. Obojica su nosili čin višeg policajca te, prema riječima njihovih starješina, bili su ponos MUP-a KS. Iza Šehovića je ostala supruga i sin koji je krenuo očevim stopama i upisao Policijsku akademiju u Sarajevu. Vujanović je također suprug i otac dvoje djece, kćerke koja je peti razred osnovne škole, i četverogodišnjeg sina.

Danas će povodom godišnjice ubistva u ulici Geteova do broja 1 biti otkriveno spomen-obilježje, a predviđen je i poseban program, poput održavanja Prvog memorijalnog turnira u malom nogometu "Adis & Davor", na kojem će učestvovati 26 ekipa iz policijskih agencija u BiH. Turnir počinje u 8.00 sati u sportskoj dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu, a tom prilikom će ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica članovima porodica Vujinović i Šehović uručiti "Zlatne policijske značke" koje se posthumno dodjeljuju poginulim policijskim službenicima.

Zatim će, kako je predviđeno protokolom obilježavanja godišnjice, u 10.00 sati biti otkrivena spomen-ploča, nakon čega će delegacije MUP-a KS, Uprave policije i Sindikata policije KS položiti cvijeće na Šehidskom mezarju Buća potok i groblju "Sveti Josip" na Ciglanama, a gdje su ukopani nastradali policajci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.