Kako se navodi u saopćenju OK BiH, nakon toga slijede godine u kojima Olimpijski komitet BiH svojom posvećenošću i napornim radom, otvorenošću i jasnom vizijom, razvija sport i sportski sistem.

Olimpijski komitet BiH je do sada učestvovao na 56 takmičenja sa 903 najboljih sportista, reprezentativaca ove države. Osvojena je 41 medalja i to pet zlatnih, 12 srebrenih i 24 bronzane.

Predsjednik OK BiH Marijan Kvesić je u svom govoru rekao da je kroz projektno djelovanje Olimpijski komitet BiH u proteklih 28 godina realizovao više od hiljadu projekata iz oblasti podrške članicama, sportskim savezima BiH, vrhunskim sportistima i olimpijcima, kao i mnogobroje projekte iz oblasti edukacije i usavršavanja trenera, unapređenja menadžmenta sportskog sistema i promocije olimpijske vrijednosti.

- Olimpijski komitet BiH je to činio prvenstveno realizirajući projekte Olimpijske solidarnosti MOK-a, Evropskog olimpijskog komiteta, a od 2015. godine i uz pomoć projekata Evropske unije. Gotovo da ne postoji uspješna organizacija manifestacije iz domena 'Sport za sve', a da Olimpijski komitet BiH nije finansijski ili organizaciono podržao kao Specijalni partner - rekao je Kvesić.

Kvesić je na kraju rezimirao i podcrtao bitne datume i događaje kao i kapitalne projekte koje je Olimpijski komitet BiH realizovao ili bio jedan od lidera: 

Rekonstrukcija i obnova Olimpijske dvorane Zetra (1999)
Potpisivanje Lozanske deklaracije i prvi nastup jedinstvenog bh. tima (OI Sidnej 2000)
Objedinjen bh. sport na nivou države Bosne i Hercegovine (2001/2002)
Obilježavanje 20 godina od ZOI 84 i otvaranje privremenog Olimpijskog muzeja (2004)
Usvajanje Zakona o sportu na nivou BiH (2008)
Usvajanje Strategije sporta BiH (2010-2014)
Izdavanje kapitalne monografije "Olimpijski spomenar" (2017)
Organizacija Zimskog EYOF-a 2019 - Sarajevo i Istočno Sarajevo (2019)
Nagrada "PEACE AND SPORT" - Monako (2019)
Obnova i restauracija zgrade Olimpijskog muzeja (2020)

Tokom Svečane sjednice potpisani su ugovori sa troje mladih i perspektivnih sportista iz Projekta Olimpijskog komiteta BiH "Podrška mladim olimpijskim nadama". Lana Pudar - plivanje, Ada Avdagić - taekwondo i Aleksa Vuković - biatlon, ukupno će primiti 12.000 američkih dolara, a sve u cilju nastavka kvalitetnih priprema u ostvarenju njihovih olimpijskih snova za predstojeće ZOI Peking 2022. godine i OI Pariz 2024. godine.

- Uz pomoć projekata Olimpijske solidarnosti MOK-a, Projekta Specijalne aktivnosti EOK-a i EU Projekta Muzejske priče, kao i uz pomoć naših sponzora, renovirana je i svečano otvorena multimedijalna sala u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH. Sala će biti na raspolaganju Olimpijskom komitetu BiH i strukovnim sportskim savezima BiH, a sve u cilju jačanja sportskog sistema BiH - riječi su predsjednika OK BiH Kvesića.

Na Svečanoj Generalnoj skupštini doneseni su jasni zaključci u cilju sistemskog rješavanja finansiranja Olimpijskog komiteta BiH, strukovnih sportskih saveza BiH i sistema nagrađivanja sportista za ostvareni vrhunski sportski rezultat. Ovi zaključci će biti proslijeđeni svim nivoima vlasti u BiH, a posebno Vijeću ministara BiH i nadležnim ministarstvima za sport u BiH, jer je ovakav način finansiranja "vrhunskog sporta" neprimjeren i neodrživ - saopćeno je iz OK BiH.