navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Godišnjice

Na današnji dan bh. muzička scena ostala je bez Davorina Popovića i Adija Lukovca

Na današnji dan - 18. juna bosanskohercegovačka muzička scena ostala je bez svoja dva velikana - Davorina Popovića i Adija Lukovca.

Objavljeno: 18.06.2022. u 17:31
get url
text

Davorin Popović za muziku se zainteresirao u srednjoj školi. Prvi mu se sastav zvao "Pauci".

Muzičku karijeru počeo je u "Lutalicama", a Indexima je pristupa krajem 1964. godine i bio i ostao zaštitni znak grupe sve do njenog kraja 2001. godine.

Kao vokalni solist, ali opet uz podršku matične grupe, objavio je tri albuma: "Svaka je ljubav ista (osim one prave)" (1975.), "S tobom dijelim sve" (1984.) i album istog naziva, ali s drugim pjesmama 1995. godine.

Pjevao je "Žute dunje" za soundtrack filma "Kuduz", a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto.

Prije toga je Davorin za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993. na prvom samostalnom BH izboru za Pjesmu Evrope, kada je pjevao čak tri pjesme - vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

Tokom 80-tih godina prošlog stoljeća vrlo je često nastupao s Mostarskim kišama, dječijom vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić.

Davorin Popović umro je od posljedica raka gušterače 18. juna 2001. godine.

Adi Lukovac spada u pionire elektronske muzike u Bosni i Hercegovini. U svojoj muzici uvijek je provlačio etno motive (saz, napjevi), i dugo vremena djelovao skupa sa grupom "Ornamenti", koji su bili bliski ideji "elektro ambijent etna".

Osnovali su i etiketu PSW (Post War Sound) kao i studio, pod kojom su i objavili svoja dva albuma. Bio je saradnik Dine Merlina na albumu "Sredinom".

Radio je i svoje autorske projekte, muziku za film "Remake" koju je objavio i kao soundtrack, odnosno zbirku remixa tema iz filma.

To je njegov zadnji i najuspješniji projekat.

Njegova muzika također je korištena i u filmu "Put na mjesec" Srđana Vuletića i "Sindrom" režiserke Ines Tanović i autor muzike za predstavu Tvrđava, Sulejmana Kupusovića.

Poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći 18. juna 2006. godine.