open-navfaktor-logo
search
Uporedo s rasvjetom
Na današnji dan 1895. Sarajevom je prošao prvi električni tramvaj
Prije tačno 128 godina, 1 maja 1895. godine, uporedo sa električnom rasvjetom, Sarajevom je počeo kružiti prvi električni tramvaj, koji je zamijenio dotadašnji na konjsku vuču.
01.05.2023. u 11:20
get url
text

Trasa kojom se tada kretao tramvaj išla je od željezničke stanice, koja se nalazila kod današnjeg hotela Bristol pa do Latinske ćuprije. Vozila koja su korištena proizvela je firma Simens-Sohukert i bili su to prvi tramvaji nastali u njenim pogonima.

Prvi električni tramvaj imao je dvoja vrata, a mogao je ukupno primiti 24 putnika. Imao je odvojene vagone za pušače i nepušače, a čak je, u početku, bilo i posebnih vagona za muškarce i žene. Vozači i kondukteri su imali pravila u oblačenju i održavanju higijene.

Pruga je produžena do Vijećnice 1. decembra 1897. godine, a nepunu godinu kasnije u saobraćaj je puštena još jedna linija koja je išla današnjom Titovom ulicom do Katedrale. Preko Baščaršije 1923. godine šinama su povezane Obala i Titova ulica, a iza Tvornice duhana izgrađena je nova remiza.

Prvi dan maja 1895. godine, zvanično je puštena električna rasvjeta u Sarajevu. Nakon generalne probe iste godine, Sarajevo je dobilo rasvjetu ulica, javnih objekata i stanova, a zatim i pokretanje industrijskih pogona prije mnogih evropskih gradova, Londona, Pariza, Ljubljane i 12 godina prije Zagreba.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.