open-navfaktor-logo
search
"Važan" posao u Krajini
Na dan kada se Aluminij gasio Čović je pobjegao u Bihać: "Iscrpili sve mogućnosti"
Ukratko, o Aluminiju pred kamerama za sada nije imao ništa konkretno reći osim što krivicu za totalni kolaps kombinata i dalje traži u drugima
10.07.2019. u 10:50
get url
text

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS), jučer je obilazio neke dijelove BiH, samo nije našao ni vremena, ni potrebe da obiđe radnike Aluminija koji su protestovali i blokirali magistralne ceste. Doduše, nisu ni oni posjetili njega u centrali HDZ-a u Mostaru, iako se spominjala mogućnost da tamo protestuju jer je ta stranka preko svojih kadrova praktično godinama upravljala Aluminijem. Umjesto toga, radnici su blokirali cestu od Mostara prema Sarajevu, sve dok u ranim večernjim satima pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona nisu prisilno uklonili radnike i odblokirali saobraćaj. 

Dok su građani BiH stajali u kilometarskim kolonama, a radnici Aluminija blokirali saobraćajnice, Dragan Čović boravio je u Krajini. "Važan" posao u Bihaću nije mogao da se odloži, pa je tako razgovarao o migrantima, valjda brinući se da što manji broj njih pređe granicu sa Hrvatskom, jer je tako obećao sestrinskom HDZ-u u Zagrebu. A interesirao se i o statusu Katoličkog školskog centra u Bihaću.

Ukratko, o Aluminiju pred kamerama za sada nije imao ništa konkretno reći osim što krivicu za totalni kolaps kombinata i dalje traži u drugima. Isto kao i Božo Ljubić, predsjednik  Glavnog vijeća HNS-a, koji je rekao da oni nisu prva adresa za odgovor na to pitanje. 

Boraveći u posjeti Bihaću, gdje je sa kantonalnim i općinskim predstavnicima vlasti razgovarao, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović komentirao je situaciju u mostarskom Aluminiju. Na upit novinara.

- Procjena je da na aluminiju kao strateškoj sirovini BiH može imati svoj razvoj, kroz preradu aluminija. Nažalost, sve to se nije napravilo i sad smo mi iscrpili sve mogućnosti koje su do sad postojale. I naravno, dolazimo u onu političku utakmicu u kojoj bi neko želio igrati upravo preko leđa tih ljudi - rekao je Čović za BHT.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.