open-navfaktor-logo
search
Japanski mediji najavljuju
Na ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju samo VIP gledaoci?
Japan će dozvoliti samo VIP gledaocima da prisustvuju ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju 2020, objavile su japanske novine Asahi u utorak, što je još jedno smanjenje broja prisutnih na velikom spektaklu kojeg je zasjenile pandemijom koronavirusa.
06.07.2021. u 09:14
get url
text

Jednom promovirane kao ekstravagancija kojom će Japan biti predstavljen svijetu, čini se da će se Igre odvijati uglavnom izvan pogleda javnosti u zemlji zatvorenoj za strane turiste zbog pandemije, piše Reuters.

Igre, koje se već odgađaju godinu, trebale bi biti otvorene 23. jula, uprkos zabrinutosti da bi priliv desetaka hiljada ljudi iz cijelog svijeta mogao pokrenuti novi val zaraza.

Japanska vlada dogovara da se ceremonija otvaranja održi samo sa smanjenim brojem VIP gledalaca, izvijestile su novine Asahi, uoči razgovora s Međunarodnim olimpijskim odborom i drugim organizatorima.

Događaji na velikim mjestima i noćni događaji nakon 21 sat također bi se održavali bez gledalaca, dok bi se broj VIP gostiju poput sponzora i diplomata na svečanosti otvaranja znatno smanjio s početne procjene od oko 10.000, navodi list pozivajući se na više neimenovanih vladinih izvora.

Organizatori su već zabranili dolazak gledalaca iz inostranstva i postavili ograničenje domaćih gledalaca na 50 posto kapaciteta i do 10.000 ljudi. Medicinski stručnjaci rekli su da će Igre bez gledalaca biti "najmanje rizična" opcija.

Očekuje se da će Vlada Japana u četvrtak donijeti odluku o produženju mjera u Tokiju i tri obližnje prefekture nakon prvobitnog krajnjeg datuma 11. jula, rekli su vladini izvori, što će zahtijevati preispitivanje i broja gledalaca.

O tome će se odlučiti na pregovorima koji se također očekuju u četvrtak, a koji će uključivati ​​guvernera Tokija i predsjednika MOO-a Thomasa Bacha, koji stiže u Japan istog dana.

Kad su Igre odgođene prošle godine, japanski dužnosnici su rekli da se nadaju da će ih održati kao simbol "pobjede" čovječanstva nad virusom. S tim nedostižnim ciljem, oni sada kažu da će događaj pomoći okupljanju podijeljenog svijeta.

I putanja kretanje štafete olimpijske baklje, koja bi trebala stići do Tokija 9. jula i prodefilirati središtem grada do 17. jula i ceremonije otvaranja, bit će pomaknuta s javnih cesta tokom cijelog razdoblja, a umjesto toga bit će održane ceremonije paljenja baklji bez gledatelja, izvijestile su novine Yomiuri.

Japan je zabilježio preko 800.000 slučajeva i više od 14.800 smrtnih slučajeva. Četvrtina njegove populacije primila je bar jednu dozu vakcine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.