open-navfaktor-logo
search
Suđenje za ubistvo
Na čaši i jastučnici tragovi "Leponexa" kojim su ubice drogirale Hrustića
U nastavku suđenja Emini Hall i Robertu Bačiću svjedočile vještakinje biološke i hemijske struke 
21.11.2018. u 17:56
get url
text

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Robertu Bačiću i Emini Hall koji se terete da su u novembru prošle godine iz koristoljublja ubili 77-godišnjeg Fazliju Hrustića u sarajevskom naselju Stup.

Pred Sudskim vijećem, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, svoj nalaz i mišljenje iznijela je Elvira Karahasanović, uposlenica Centra za forenziku FUP-a, koja je vještačila tragove biološkog porijekla. Ona je, prema naredbi Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, za zadatak imala da se izjasni koje vrste su biološki tragovi koji su pronađeni, te da li se poklapaju sa DNK profilima koji su izuzeti od optuženih i oštećenog.

Ona je, između ostalog, vještačila tragove koji su izuzeti sa malog i velikog jastuka koji su pronađeni u prostoriji u kojoj je zatečen Hrustićev leš, tragove sa muške košulje gdje su sa prednje i zadnje strane izuzeti tragovi koji su asocirali na krv, kao i bris okovratnika zahvaljujući kojem je utvrđeno ko je tu košulju nosio. Osim toga, Karahasanović je vještačila i tragove izuzete sa četiri plastične i tri staklene čaše, dvije boce u kojima je bilo vino, šprice i igle koje su bile za pakovanje u originalnoj ambalaži, par rukavica, odvijača i muške majice.

- Na jastucima gdje je zatečen leš tragovi DNK profila podudaraju se sa profilom Hrustića. Tragovi krvi koji su pronađeni sa prednje i zadnje strane košulje ukazuju na miješani DNK profil, gdje je dominantni doprinosilac Hrustić, a bris uzet sa okovratnika ukazuje na to da je on nosio tu košulju - kazala je vještakinja.

Prema njenim riječima, DNK na staklenim čašama ukazuje na to da su ih koristili osumnjičeni i oštećeni. U tri plastične čaše pronađeni su ostaci kafe, dok u četvrtoj nije pronađeno ništa vidljivo okom. Biološki tragovi na njima ukazuju na miješane DNK profile, i na to da su one korištene u društvu gdje je bilo još osoba osim Bačića, Hall i Hrustića, čiji DNK profili su joj dostavljen za komparaciju i analizu.

- Na tijelu i čepu praznih boca vina pronađen je Eminin puni DNK. Izvor krvi na majici je Hrustić, a na njenom okovratnika su pronađeni miješani tragovi koji ukazuju na to da ju je nosio i Bačić - kazala je vještakinja.

Osim ovog, ona je uradila još jedan nalaz nakon vještačenja tragova sa kliješta za nokte, ključa za automobil, četiri ključa na privjesku, zlatne vere i bakrenog prstena, te srebrene naušnice, hemijske olovke, kopči za manžetne i četiri kovanice zamotane u papirić koje su bile različitih valuta iz različitih zemalja. 

Brisevi su pokazali da se na ključu automobila nalazi miješani DNK više osoba, ali je Hrustićev dominantan, te vještakinja nije mogla isključiti tragove od Bačića I Hall.

- Na jednoj od kovanica pronađen je puni DNK Hall, dok je na četiri ključa pronađen miješani DNK profil najmanje tri osobe. Hall se može uključiti kao dominantna. Na ostalim uzorcima nisu utvrđeni DNK profili zbog nedovoljne količine DNK elemenata - kazala je Karahasanović.

Njena kolegica Gordana Radović - Rajević, vještakinja hemijske struke, između ostalog vještačila je i veći broj tableta koje su joj dostavljene na analizu, kao i njihovo djelovanje na organizam.

- Tablete "Leponex" su fabrički naziv, a njihovo genetičko ime je "Prozamin". "Klozapin" je inače isti lijek i za sve njih su identične nuspojave - objasnila je vještakinja, dodavši kako se radi o istom medikamenti od tri različita proizvođača.

Prema njenim riječima, "Prozamin" je atipični neuroleprik novije generacije, koji se zbog svoje agresivnosti ne daje starijim osobama zbog velikih reakcija prema krvnim sudovima.

- U literaturi se navodi da ih on naglo širi i kod starijih osoba krvni sudovi pucaju. Ako je čovjek zdrav, to se možda neće desiti, ali prema literaturi 50 godina je gornja granica. Ukoliko je organizam fizički zdrav, početna maksimalna doza koja se smije dati je 25 mg na dan i ona se povećava u sljedeće dvije do tri sedmice dok ne počne djelovati. Međutim, kako on djeluje na čovjekov organizam, u ovom slučaju, morat ćete se obratiti vještačku medicinske struke da vam objasni, jer ja ne mogu dati te podatke - kazala je.

Ona je u svom nalazu navela kako ekstrakt koji je pronađen u staklenoj čaši i uzorku tkanine sa jastučnice odgovara "Leponexu".

Podsjećanja radi, u optuznici se navodi kako su Bačić i Hall prethodno nabavili tablete "Leponex", nakon čega je Robert izmrvio tablete u vino. Kada je Hrustić stigao u stan u kojem borave, popio je čašu vina sa izmrvljenim tabletama i onesvijestio se. Robert mu je potom zadao više udaraca šakama u predjelu lica, a potom špricom u venu ubrizgao zrak u predjelu desne podlaktice kako bi mu izazivao srčani udar od kojeg bi brže podlegao, zbog čega je Hrustić u konačnici i umro. 

Nastavak suđenja zakazan je za 10. decembar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.