open-navfaktor-logo
search
Političke igre
Na Bošnjake ne računaju: Lažna Dodikova briga za Srbe u HNK, a Čovićeva za Hrvate u RS-u
Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik istakao je u Mostaru kako je položaj Srba u tom gradu deprimirajući.
05.04.2022. u 20:10
get url
text

- Kad čujemo prigovore kakav tretman imaju recimo Bošnjaci i Hrvati u Republici Srpskoj, to je dječija pjesmica u usporedbi s ovim ovdje - rekao je Dodik dodajući kako se "Srbi moraju osloniti na svoje snage i na dobro razumijevanje Hrvata i njihovih političkih predstavnika, a da se na Bošnjake ne može računati".

A kako izgleda razumijevanje Hrvata i njihovih političkih predstavnika oličenih u liku i djelu Dodikovog prijatelja i političkog partnera, lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića? 

VEZANI TEKST - ZHK ostao jedini gdje nema bosanskog jezika i Srba kao konstitutivnog naroda, do kada - ne znaju ni sami

Prošle godine u augustu, Čovićev HDZ je nakon 21 godinu konačno pristao priznati Srbe kao konstitutivni narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona je 2. augusta podržala izmjene Ustava HNK, tako da osim Bošnjaka i Hrvata u Ustavu tog kantona i Srbi budu konstitutivan narod. Usvojeno je ukupno šest amandmana koji se odnose na konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravnosti u upotrebi jezika i pisma kao i učestvovanje u procesu donošenja zakonskih odluka i uredbi. 

Nakon HNK, Srbe kao konstitutivne priznao je i Posavski kanton. 

Visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravio je u decembru prošle godine odluku Skupštine Posavskog kantona da usvoji izmjene i dopune kantonalnog Ustava kojima se priznaje ravnopravnost srpskog naroda, službeni status srpskog jezika i ćiriličnog pisma u kantonu, te bosanski jezik kao jedan od službenih jezika kantona.

Visoki predstavnik pozvao je i kantonalne vlasti Zapadnohercegovačkog kantona da izvrše svoju dužnost, ispoštuju zakon i u potpunosti provedu presudu Ustavnog suda FBiH.

Zapadnohercegovački kanton ostao je jedini u Bosni i Hercegovini s neustavnim odredbama Ustava koje ne priznaju bosanski jezik, ćirilično pismo i Srbe kao konstitutivni narod. I u ovom kantonu na vlasti je Čovićeva partija. 

Godinama je Klub Bošnjaka u Skupštini HNK pokušavao na dnevni red staviti konstitutivnost Srba, ali je Čovićeva partija to uredno odbijala. Sve do prije osam mjeseci, kada je Čović procijenio da se Ustav ipak mora izmijeniti.

Pravi razlog zašto je toliko godina HDZ opstruirao ovo pitanje, u svom je komentaru dao predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović. 

VEZANI TEKST - Nakon što je Posavski kanton izmijenio Ustav, Schmidt pozvao i ZHK da učini isto

Prošle godine u maju, reagirajući na zahtjeve za priznavanje Srba kao konstitutivnog naroda u HNK, kazao je: 

- To što HDZ trenutno kaže da su za izmjene, nije došlo tek tako jer se trebamo sjetiti da upravo ta stranka 20 godina opstruira izmjene. Hoću da kažem da HDZ nije odjednom zavolio Srbe, već su vidjeli svoj interes. Podsjetit ću da je srpska lista Ostajte ovdje - zajedno za naš Mostar osvojila jedan vijećnički mandat u Skupštini grada Mostara. Upravo je taj jedan glas bio presudan za izbor HDZ-ovog Marija Kordića za gradonačelnika Mostara – kazao je Radanović.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u julu 2000. godine donio historijsku odluku kojom se od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske, traži da izmijene svoje ustave kako bi se osigurala puna ravnopravnost tri konstitutivna naroda na čitavom području Bosne i Hercegovine.

Nakon što je ova odluka donesena, Kanton Sarajevo, Tuzlanski kanton, Zeničko-dobojski kanton, Bosansko-podrinjski kanton, Unsko-sanski kanton, Srednjobosanski kanton i Livanjski kanton izmijenili su svoj Ustav kako bi se Srbima osigurala ravnopravnost.

VEZANI TEKST - Da li je Čoviću bratstvo s Dodikom bitnije od poruke biskupa Komarice i zločina nad Hrvatima u entitetu RS

Hrvati su etnički očišćeni iz bh. entiteta Republika Srpska. No to nije zasmetalo Čoviću koji je u svom govoru 1. februara u NSRS-u krajnje licemjerno i bez imalo empatije za svoje pobijene i protjerane sunarodnjake poručio: "Čuvajte Republiku Srpsku!".

 - Toliko ste emocija iznijeli ovdje sad kada ste govorili, svi vam na tome mogu samo zavidjeti. Ono što vas moram zamoliti, uz čestitke na onom što vi radite ovdje, s više ili manje uspjeha, ostavite dovoljno otvorena vrata i za druga dva konstitutivna naroda, pa između ostalog i za hrvatski narod onoliko koliko to Ustavom BiH i RS-a pripada ovom narodu. To je preznačajna poruka i za taj mali broj ljudi koji je ostao ovdje - zaključio je on.

Čestiti biskup Franjo Komarica koji je cijeli rat proveo u banjalučkoj biskupiji, u nekoliko je navrata javno prozivao Čovića upozoravajući da će baš on biti "sudionik nestajanja Hrvata u RS-u jer ne pokazuje jednako zanimanje za sve Hrvate u Bosni i Hercegovini".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.