Prema prvim procjenama, za loptu na aukciji trebalo bi da se traži između 2,9 i 3,4 miliona eura.

Na stadionu Estadio Azteca u Ciudad de Mexico, Maradona, visok jedva 165 cm, slavno je preskočio engleskog golmana Petera Shiltona i rukom na vrhu glave "boksovao" loptu u mrežu engleskog gola.

Nakon kontroverznog pogotka četiri minuta kasnije uslijedio je još jedan njegov gol koji je postao poznat kao "gol stoljeća" kada je Argentina pobijedila Englesku sa 2:1 na putu do titule.

Maradona, koji je preminuo u novembru 2020. godine, i sam je nakon četvrtfinalnog meča izjavio da je prvi gol postigao malo "Božijom rukom", a malo glavom.

Vlasnik lopte iz četvrtfinalnog meča je tuniski sudija utakmice Ali Bin Naser, koji nije primijetio igranje rukom i na veliko ogorčenje Engleza priznao gol. Tada je rekao da nije mogao da vidi incident jer su mu i Maradona i Shilton bili okrenuti leđima.

Sada sudija smatra, navodi DPA, da je pravo vrijeme da se ovaj dragocjeni dio fudbalske historije podijeli sa svijetom. Izlazi na aukciju u srijedu, 16. novembra, a prodavat će ga aukcijska kuća Graham Budd Auctions u Velikoj Britaniji.

Na aukciji narednog mjeseca, osim lopte i potpisanog dresa, koje je tuniski arbitar kasnije dobio od Maradone, bit će dostupan i Bin Naserov sudijski dres sa utakmice Engleska - Argentina.