open-navfaktor-logo
search
Najnoviji podaci
Na američkim univerzitetima sve manje stranih studenata
Prema najnovijim podacima Međunarodnog instituta za obrazovanje (IIE), broj upisanih međunarodnih studenata na američke obrazovne ustanove u akademskoj godini 2017-2018 smanjen je za 6,6 posto, a godinu prije za 3,3 posto
13.11.2018. u 23:03
get url
text

Na univerzitetima u SAD-u tokom posljednje dvije godine zabilježen je pad broja upisanih stranih studenata.

Prema najnovijim podacima Međunarodnog instituta za obrazovanje (IIE), broj upisanih međunarodnih studenata na američke obrazovne ustanove u akademskoj godini 2017-2018 smanjen je za 6,6 posto, a godinu prije za 3,3 posto.

Iako je zabilježen porast broja stranih studenata, ako se uzmu u obzir uposlenici koji rade u SAD-u sa studentskim vizama, njihov broj je i dalje ispod godišnje stope rasta od 6,1 posto, koliko je iznosila posljednjih 10 godina.

Carol Spradling sa Univerziteta Northwest Missouri je mišljenja da je broj međunarodnih studenata upisanih na univerzitete u SAD-u značajno smanjen nakon što je Donald Trump izabran za predsjednika države koji je često vrlo otvoreno kritikovao migrante.

Allan E. Goodman, direktor Međunarodnog instituta za obrazovanje (IIE), istakao je da neki strani studenti umjesto u SAD-u sada žele studirati u drugim zemljama gdje se govori engleskim jezikom, poput Kanade i Velike Britanije.

- Studenti imaju različite alternative. Druge zemlje su nam konkurencija - kazao je Goodman.

Međunarodni studenti koji dolaze u SAD zbog straha od rasizma i geografskih razloga umjesto u centralnim i južnim dijelovima zemlje, odlučuju se za univerzitete u velikim gradovima na istočnoj i zapadnoj obali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.