open-navfaktor-logo
search
Irak
Na američki konzulat u Erbilu ispaljeno 12 projektila, Iranci saopćili da su gađali sjedište Mossada
Čak 12 projektila ispaljeno je u nedjelju prema američkom konzulatu u sjevernom iračkom gradu Erbilu, rekli su irački sigurnosni zvaničnici. Zvaničnik američke odbrane rekao je da su rakete ispaljene na grad iz susjednog Irana.
13.03.2022. u 12:13
get url
text

Dopisnik iranske državne televizije izvijestio je da je cilj napada bio "tajne izraelske baze".

Medijska kuća Al Mayadeen, povezana s Hezbollahom, citirala je iranske izvore koji su rekli da napad nije povezan s navodnim izraelskim ubistvom dvojice pripadnika Iranske revolucionarne garde u Siriji prošle sedmice, već s drugim izraelskim operacijama protiv iranskih ciljeva, prenosi Haaretz.

U izvještaju se navodi da su balističke rakete ispaljene na sjedište Mossada u Erbilu i da je na tom mjestu bilo žrtava. Također se spominje da su iranski obavještajci uništili izraelski špijunski lanac koji je djelovao u zemlji u pokušaju da regrutuju lokalne agente.

Zvaničnici u Iraku i SAD-u dali su različite izvještaje o šteti. Drugi američki zvaničnik rekao je da nije bilo štete i žrtava ni u jednom objektu američke vlade, ali su irački zvaničnici rekli da je nekoliko projektila pogodilo američki konzulat. Zgrada konzulata je nova i trenutno nije useljena.

Zvaničnik američke odbrane, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer informacije još uvijek stižu, rekao je da još uvijek nije sigurno koliko je projektila ispaljeno i gdje su tačno sletjeli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.