open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
MVPBiH se oglasio o nabavci stikera za vize: Evo šta je najbolje rješenje za turistički rast u BiH
Zbog niza medijskih špekulacija i dezinformacija u vezi sa nabavkom stikera za vize, iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oglasili su se saopćenjem za javnost.
18.07.2022. u 15:14
get url
text

- Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine su imala i trenutno imaju stikere za izdavanje viza. Svi zahtjevi su se procesuirali i procesuiraju se u skladu sa zakonskim rokovima. Okončana je nova nabavka stikera za vize u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Izvršena je nabavka 80.000 stikera za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama - istakli su iz Ministarstva.

Dodaju da je od 2014. godine, kada je donesen Zakon o javnim nabavkama, Ministarstvo bilo u obavezi da stikere za vize nabavlja putem javnog tendera što do sada nije činjeno.

- Ovo je prva nabavka stikera u toku mandata aktuelne zamjenice predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković. Da bi se raspisao tender bilo je neophodno donijeti nedostajući Pravilnik o vizama sa preciznim karakteristikama stikera, usaglasiti ga sa Ministarstvom sigurnosti i Službom za strance, usvojiti Pravilnik, osigurati sredstva u budžetu, a zatim raspisati javni tender - ističu iz Ministarstva i dodaju:

- Kako se na prvi tender nije niko javio, ko bi mogao zadovoljiti tehničke specifikacije, tender je poništen i išlo se u novu tendersku proceduru koja je uspješno okončana. Odbacujemo sve zlonamjerne pokušaje izazivanja panike i zabune u javnosti.

S druge strane, kako navode, u Ministarstvu smatraju da je za dodatni razvoj turističkih veza i povećan broj turista, potrebno olakšati vizni režim i omogućiti da turisti dođu bez viznih procedura u ljetnom periodu u BiH.

- Stoga je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine po drugi put uputilo Vijeću ministara BiH hitan prijedlog izmjene i dopune Odluke o vizama po kojoj bi se državljanima Saudijske Arabije omogućio dolazak u našu zemlju u trajanju do 30 dana bez vize tokom ljetnog perioda i tako omogućio daljnji i ubrzani razvoj turističke saradnje. Smatramo da je to najbolje rješenje za podršku turističkom rastu u Bosni i Hercegovini - zaključili su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.