Kuleba je poručio da Ukrajina štiti i nastavit će štititi svoju nacionalnu sigurnost u mnogim područjima. Ističući da je Ukrajina već sedam godina na meti Rusije u raznim poljima, uključujući propagandu, Kuleba je izjavio da njegova zemlja već dugo procjenjuje to pitanje i djeluje pažljivo. Podsjetio je, također, da je Nacionalno vijeće za medije mnogo puta upozorilo spomenute medijske kuće.

- Zbog toga ova odluka nije bila ishitrena. To je rezultat dugogodišnjih rasprava i procjena - rekao je Kuleba, napominjući kako nema sumnje da su spomenute kanale finansira Rusija. 

Odbor za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine donio je odluku o uvođenju sankcija Tarasu Kozaku, članu ukrajinskog parlamenta, kao i televizijskim kanalima koji su u njegovom vlasništvu.

Prema odluci o sankcijama, devet televizijskih kanala koji pripadaju Tarasu Kozaku neće moći nastaviti aktivnosti tokom pet godina.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky u objavi na Twitteru naveo je da njegova zemlja podržava slobodu medija, ali ne podržava propagandu koju finansira zemlja koja je, kako je kazao, izvršila agresiju na Ukrajinu.