Osman Kavala je jedan od ukupno 52 optuženih u sudskom postupku koji je u toku, a koji je vezan za slučajeve pokušaja puča u Turskoj 2016. godine terorističke organizacije FETO i događaja u Gezi parku.

Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Danske, Finske, Francuske, Holandije, Švedske, Kanade, Norveške i Novog Zelanda oglasile su se ovih dana putem profila na društvenim mrežama tvrdeći kako proces protiv Osmana Kavale baca sjenu na demokratiju i vladavinu prava u Turskoj te pozvale na oslobađanje Kavale.

Nakon objava na društvenim mrežama, MVP Turske pozvao je na razgovor ambasadore pomenutih zemalja tokom kojeg im je jutros preneseno kako su njihove izjave pretjerane i neprihvatljive.

- Izjavu koju su uputili ambasadori/otpravnici poslova pomenutih zemalja na društvenim mrežama, u vezi s pravnim postupkom koji provodi nezavisno pravosuđe, ocjenjujemo neprihvatljivom i pokušajem politiziranja pravnih procesa i vršenja pritiska na tursko pravosuđe te je kao takvu odbacujemo. Tokom razgovora je preneseno da su izjave u suprotnosti s vladavinom prava, demokratijom i nezavisnošću pravosuđa, onim za što ambasadori tvrde da štite - poručeno je iz MVP-a.

Ambasadorima je također preneseno da je, kako je zapisano u Ustavu, Turska demokratska pravna država koja poštuje ljudska prava te su podsjetili da takve neodgovorne izjave neće utjecati na tursko pravosuđe.

U saopćenju je istaknuto da stalno i ustrajno držanje predmeta Kavala na dnevnom redu predstavlja "pristup dvostrukih standarda".

Ambasadori su upozoreni da ostanu u okviru svojih dužnosti prema Bečkoj konvenciji.