U saopćenju ministarstva navedeno je kako je posljednjom odlukom zatvoreno više od polovine osnovnih škola manjina, čime je njihov broj smanjen na 103, a na taj način Grčka politiku "privremenog zatvaranja" osnovnih škola turske manjine u Zapadnoj Trakiji, dovodi u sistemsko stanje.

- Osuđujemo odluku Grčke o zatvaranju još 12 škola koje pohađaju djeca turske manjine u Zapadnoj Trakiji, donesene uz izgovore o navodnim uštedama i nedovoljnom broju učenika - navedeno je u saopćenju.

Rečeno je kako je posljednjom zakonskom regulativom u vezi škola manjina u toj zemlji i da dolazi do diskriminacije.

Rečeno je kako su pomenute odluke, koje krše odredbe Sporazuma iz Lozane, još jedan pokazatelj odraza politike pritisaka na Turke u Zapadnoj Trakiji koji se decenijama vrše na polju obrazovanja.

Navedeno je kako Grčka, koja s jedne strane zatvara škole uz izgovore nedovoljnog broja učenika, s druge strane zanemaruje zahtjeve za otvorenje osnovnih i srednjih škola uprkos potražnji.

- Pozivamo Grčku da okonča diskriminacionu politiku koju provodi prema školama manjina, a koja je vidljiva u posljednjim zakonskim regulativama. Međunarodna zajednica ne bi trebala ostati posmatrač na sistematsko kršenje ljudskih prava u zemlji koja je članica Evropske unije i Vijeća Evrope. Turska će u bilateralnim kontaktima i na međunarodnim platformama nastaviti podržavati borbu za prava manjina - navedeno je u saopćenju.

Ranije je Ministarstvo obrazovanja Grčke donijelo odluku o zatvaranju još 12 škola manjina u zapadnoj Trakiji uz izgovor da nemaju dovoljan broj učenika.