open-navfaktor-logo
search
Procedure
MVP Kosova: Ukidanje viza za bh. građane nakon ratifikacije sporazuma o kretanju sa ličnim kartama u BiH
Iako je Skupština Kosova u četvrtak ratifikovala sporazum o kretanju sa ličnim kartama, koji će omogućiti ukidanje viznog režima sa Bosnom i Hercegovinom, procedura izdavanja viza za bh. građane će ostati ista dok se ovaj dokument ne ratifikuje i u Bosni i Hercegovini.
23.02.2023. u 17:05
get url
text

- Što se tiče olakšavanja provedura kosovskih vlasti za ulazak državljana BiH na Kosovo, obavještamo vas da će procedura za dobijanje viza ostati ista dok ovaj sporazum ne ratifikuju obje strane - potvrđeno je za Agenciju Anadolija iz Ministarstva vanjskih poslova i dijaspore Kosova.

Podsjećamo, dvotrećinskom većinom glasova zastupnika, Skupština Kosova ratifikovala je tri sporazuma postignuta krajem prošle godine u Berlinu između zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je i sporazum o kretanju sa ličnim kartama, koji će omogućiti ukidanje viznog režima s Bosnom i Hercegovinom.

Ukoliko se ovaj sporazum usvoji u Bosni i Herecegovini, omogućit će građanima dvije zemlje da se kreću bez viza. Premijer Albin Kurti je u predstavljanju sporazuma rekao da će se između Kosova i BiH stvoriti nove veze.

Šefovi šest balkanskih zemalja potpisali su ta tri sporazuma 3. novembra, prošle godine, na samitu zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.