- Prema informacijama koje su prenesene obećana im je evakuacija od strane kompanija za koju rade. Međutim, Ambasada je uspostavila kontakt te se hitno obratila ambasadama država koje vrše evakuacije iz Kabula kako bi osigurali da dođe do evakuacije bh. državljana. Kako je preneseno ambasadi bh. državljani se nalaze nedaleko od aerodroma u Kabulu te im za sada nije ugrožena sigurnost – navode također.

Ističu da je MVP BiH otvorilo i 24-satnu liniju: 033 281 234 na koju građani BiH ili članovi porodica mogu prijaviti informacije o bh. državljanima koji se nalaze u kriznoj zoni.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je jučer ambasadi BiH u Pakistanu te nadležnom sektoru MVP BiH naložila da poduzmu mjere za pomoć državljanima BiH koji se, eventualno, još uvijek nalaze u Afganistanu.

- Prema posljednjim informacijama, situacija u Afganistanu se pogoršava iz dana u dan te je potrebno hitno djelovati. Svi bh. državljani mogu kontaktirati i Ambasadu BiH u Pakistanu na sljedeće brojeve telefona +9251 265 40 20 ili na +9251 265 40 18. Otvoren je i broj +923009856420 preko kojeg se ambasada može kontaktirati putem Viber i Whatsapp aplikacija, te mail adresa: [email protected] – navodi se u saopćenju MVP BiH.