open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
MVP BiH od Hrvatske zatražio informaciju o aktivnostima u pograničnom pojasu
Na osnovu dopisa kojeg su predstavnici Unsko-sanskog kantona dostavili putem Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je jučer, 15. maja, putem diplomatskih kanala zatražilo pojašnjenje institucija Republike Hrvatske oko aktivnosti koje se poduzimaju od Hrvatskih šuma u pograničnom pojasu kod planine Plješevice i bivšeg aerodroma Željava.
16.05.2020. u 15:07
get url
text

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je naglasila da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

U Ministarstvu očekuju da će vlasti Republike Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u Bosni i Hercegovini o mjerama i razlozima za poduzimanje određenih aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje, navodi se u saopćenju MVP-a BiH..

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.