open-navfaktor-logo
search
Projekti
"Muzejske priče" za Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
U bašti Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas su prezentirani benefiti projekta "Muzejske priče" za tu instituciju kulture.
24.12.2020. u 20:33
get url
text

Po riječima direktorice Šejle Šehabović, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH dobio je u okviru tog projekta vrijednu opremu, između ostalog kvalitetan skener i plotter.

- Zahvaljujući tome moći ćemo sami da realiziramo naše izložbe odnosno da ih pripremamo i printamo, kao i prateći promotivni materijal, plakate i afiše. Naravno, nakon što određeni broj uposlenika prođe potrebnu obuku. Dio te opreme moći ćemo koristiti i u jednom od najvažnijih projekata za Muzej, a to je digitalizacija građe. Muzej književnosti posjeduje 67 književnih i 30 pozorišnih zbirki, od čega je digitaliziran mali postotak - kazala je Šehabović.

Dodala je da su u okviru projekta realizirana i gostovanja izložbi.

- Nažalost, zbog pandemije to nije bilo onako kako smo planirali. Tako je gostujuća izložba akademskog slikara iz Loznice (Srbija) Drage Simića "Lica zemlje lica ljudi" bila prvo otvorena u virtualnoj galeriji u junu ove godine, da bismo je u našoj galeriji MAK otvorili u oktobru. Naša izložba o Nasihi Kapidžić Hadžić "Vezeni most" autorice Tamare Sarajlić Slavnić gostovala je u novembru u Muzeju jezika i pisma u Tršiću - istaknula je Šehabović.

Projekt koordinatorica Muzeja Mihneta Stupac-Avdić kazala je da je, u okviru projekta, izrađen i audio vodič te mobilna interaktivna aplikacija za sve muzeje učesnike, njih 11.

- Dovoljno je da posjetilac mobitelom skenira QR kod koji se nalazi na pločici pored svake zbirke u našoj Stalnoj postavci i ima dostupan vodič na dva jezika. Na linku www.guide2.app/museum-stories nalaze se aplikacije za svih 11 institucija Ili jednostavnije na Google Store ili App store ukucate naziv Muzeja koji vas interesira na engleskom i skinete aplikaciju direktno. U okviru aplikacije također imate audio vodič na dva jezika, bosanskom i engleskom, zatim QR kod skener, korisne infomacije o Muzeju, adresu, kontakte, cijene ulaznica i drugo. U jednom odjeljku su i kratke infomacije o projektu "Muzejske priče"- objašnjava Stupac-Avdić.

Dodaje da je u okviru projekta izrađen i zajednički katalog svih 11 muzeja na četiri jezika (bosanskom, engleskom, njemačkom i italijanskom).

- Katalog je zasad dostupan u elektronskoj formi na linku koji se može naći na našoj Facebook stranici ili na Facebook stranici "Muzejskih priča". Uskoro će biti dostupan i u printanom izdanju, a bit će štampan u tiražu od 1500 primjeraka - kaže Stupac-Avdić.

Projekt "Muzejske priče" finansiran je iz IPA II programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina-Srbija 2014-2020. Počeo je martu 2019. godine i trajao 18 mjeseci. Ukupna vrijednost projekta je oko 460.000 eura, od čega skoro 85 posto finansira Evropska unija, a preostali dio partneri na projektu.

Projekt su realizirali Grad Sarajevo i 11 institucija i ustanova kulture iz BiH i Srbije. Osim Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH to su Historijski muzej BiH, Olimpijski muzej BiH, Zemaljski muzej BiH, Muzej Vijećnica i Muzej Sarajeva i pet muzeja/institucija u Srbiji (Centar za kulturu "Vuk Karadžić" Loznica, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, Narodni muzej Užice, Zavičajni muzej Priboj, Muzej Prijepolje).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.