open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
Muzej zločina i genocida u Sarajevu: Svaki predmet ima svoju priču, dolaze turisti iz cijelog svijeta
Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu posjećuju mnogobrojni turisti iz svih dijelova svijeta i građana iz svih bosanskohercegovačkih gradova.
01.06.2022. u 14:10
get url
text

U njemu se nalaze dokazi, lični predmeti i informacije o ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i sudbini ljudi koji su nakon više od dvije decenije odlučili Muzeju donirati pojedine lične predmete.

Muzej obiluje bogatom arhivskom građom i nudi multidisciplinarni pristup upoznavanju i istraživanju ratnih događaja u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Na ulazu u Muzej nalaze se najpotresnije fotografije nastale prilikom ekshumacija u masovnim grobnicama na području Bosne i Hercegovine, kao i osmrtnica 75-godišnjeg Ševala Tabakovića koji je ubijen u Višegradu 1992. godine.

Merisa Topalović, direktorica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida, kazala je da su zadovoljni posjetom Muzeju.

- Posjećuju nas, kako građani Bosne i Hercegovine, tako i turisti iz cijelog svijeta. Veliko je interesovanje i posjeta. Imamo i neke grupe zakazane par mjeseci unaprijed - istakla je Topalović.

Kako je kazala, turisti se najviše zadržavaju u dijelovima s dokumentarnim filmovima.

- I čitanju priča. Svaki predmet u Muzeju ima i svoju priču. Imamo i slučajeva da turisti odu pa da se vrate. Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida je jako bitan za kulturu sjećanja. Ovdje se nalaze dokazi, predmeti ubijenih, preživjelih iz perioda 1992-1995. godina - dodala je Topalović.

U Muzej dolaze i organizovane grupe učenika i studenata koji na ovaj način mogu da vide i nauče o dešavanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i genocidu počinjenom u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Proteklih dana je u posjeti Muzeju bila u grupa učenika iz Tuzle.

Završava se i projekat "Sarajevo City Card" – jedinstvena platforma koja nudi spektar mogućnosti i koja će biti ekonomski isplativa za turiste. Uz nju će turisti dobiti i brošuru na kojoj će biti i ovaj Muzej.

- Kao dijete koje je cijeli rat proveo u Sarajevu, dolaskom u ovaj Muzej vraćaju mi se neke emocije iz nesretnog rata. Svi stanovnici Sarajeva i Bosne i Hercegovine bi trebali posjetiti ovaj Muzej, da vide koje stradanje je prošao naš narod i da nikada ne smijemo zaboraviti šta se dešavalo na ovom prostoru - rekao je predsjedavajući Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda prilikom posjete Muzeju.

Kako je kazao, naredni zadatak njih kao Turističke zajednice je da Muzej pozicioniraju kao prioritet koji turisti trebaju posjetiti.

- Mi ćemo, ispred Turističke zajednice KS i Vlade u narednom periodu naći načina da ovaj Muzej podržimo. Turistička zajednica završava projekat koji se zove 'Sarajevo City Card', to je novo digitalno iskustvo i mapa šta turista treba da obiđe u Kantonu Sarajevu i šire. Kada turista kupi 'Sarajevo City Card' dobit će i brošuru na kojoj će biti i Muzej genocida. U sklopu brošure 'muzeji Sarajeva' će biti i Muzej genocida - pojasnio je Magoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.