open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Muzej u Tuzli na meti vandala: Hram kulture zasut kamenicama više od deset puta
Ko stoji iz napada na muzej u Tuzli, nije poznato, jer počinitelji još uvijek nisu otkriveni
16.10.2018. u 14:15
get url
text
Muzej istočne Bosne, Tuzla, vandali
Muzej istočne Bosne, Tuzla, vandali

Muzej istočne Bosne u Tuzli već mjesecima je na meti vandala. Zaposlenici su i jutros po dolasku na posao zatekli polupana stakla i kamenice na hodniku. Sve se najčešće dešava dok u muzeju nema zaposlenika, ali jednom je prozor razbijen usred radnog vremena.

- Svaki put kada smo imali ove nemile događaje zvali smo policiju, koja je izlazila na teren, a sve je došlo do Kantonalnog tužilaštva TK. Mislim da je situacija postala alarmantna, jer je Muzej istočne Bosne ustanova koja čuva neprocjenjivo bogatstvo naroda koji žive na ovim prostorima - kaže v. d. direktorice Muzeja istočne Bosne Nataša Perić.

Ko stoji iz napada na muzej u Tuzli, nije poznato jer počinitelji još uvijek nisu otkriveni.

- Mi čuvamo preko 30.000 eksponata i udar na nas je na neki način udar na sve ljude i na kraju na našu državu. Mi ne znamo ko nas napada i ne želimo o tome nagađati, policija i tužilaštvo rade svoj posao - kaže Nataša Perić.

Ona dodaje da je Muzej istočne Bosne u posljednjih pet mjeseci napadnut najmanje deset puta, a ranije su bili i na meti pljačkaša.

- Mi smo 2012. godine imali veću pljačku u kojoj je ukradeno mnogo oružja iz Narodnog oslobodilačkog rata te određena količina posuđa od bakra. Ta pljačka još uvijek nije rasvijetljena - kaže Perićeva.

{$galerijaFotografija}

Direktorica navodi da se prije dvije sedmice obratila i Vladi TK, kao osnivaču, ali odgovor još uvijek nije dobila.

- Poduzeli smo neke korake na postavljanju nadzornih kamera, pa ćemo vidjeti... Svi znaju da mi radimo u jako teškim uslovima. Nemamo centralno grijanje, a zamislite kako će nam u zimskom periodu biti sa razbijenim prozorima. Sreća je da niko u ovim napadima nije povrijeđen, jer jednom su nam kamenice bacili usred dana - dodaje Perićeva.

Muzej istočne Bosne od osnivanja 1947. do 2004. godine seljen je čak 20 puta, a na sadašnjoj adresi u Džindić mahali je zahvaljujući tadašnjoj Općini Tuzla, koja je muzeju dala prostor na trajno korištenje.

muzej-istocne-bosne (1).JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.