Utorak, 30.05.2023.
FOTO: Anadolija

Muzej Key dom rijetkih modela oldtajmera

Muzej Key, smješten u Izmiru, ujedno i najsveobuhvatniji muzej klasičnih automobila i motocikala u Republici Turskoj, nudi pregršt informacija o svjetskoj historiji klasičnih automobila.

Glavnu kolekciju muzeja, kojeg su zaljubljenici u oldtajmere braća Murat i Selim Ozgorkey osnovali 2015. godine, čini 79 automobila i 40 motocikala. Muzej iznimno zanimljivog interijera prostire se na površini većoj od 7.000 kvadratnih metara, a oldtajmeri su izloženi u četiri dvorane.

Posjetioce muzeja, u kojem se nalazi i benzinska pumpa s originalnom opremom skupljanom do 1960-ih godina, dočekuje Benz Patent-Motorwagen, koji se smatra prvim automobilom, a kojeg je 1886. godine proizveo Karl Benz.

Među najreprezentativnijim primjercima su zasigurno prvi modeli brendova BMW, Mercedes-Benz, Cadillac, Ford i Porsche.

U muzeju je izloženo i više od 2.000 maketa automobila, više od 300 maskota i drugih predmeta ove tematike.

Muzej, koji privlači brojne domaće i strane turiste svih uzrasta, prošle su godine uprkos pandemiji koronavirusa posjetile 21.184 osobe.

Koordinatorica i stručnjakinja u Muzeju Key Selen Pekel kazala je kako je kreiranje kolekcije počelo 2001. godine. Dodala je kako su pored klasičnih automobila, izloženi i iznimno rijetki primjerci.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh