open-navfaktor-logo
search
Slatkiši
Muzej čokolade u Zagrebu: Putovanje kroz historiju najpopularnije poslastice na svijetu
Čokolada je slatka namirnica koja čovjeka prati od najranijeg djetinjstva pa sve do starosti, a počela se šećeriti tek nakon što su je osvajači Amerike donijeli na europske dvorove
15.12.2019. u 10:23
get url
text
Muzej čokolade u Zagrebu

Nakon muzeja posvećenih iluziji, torturi, prekinutim vezama, Zagreb i Hrvatska dobili su prvi Muzej čokolade čija se slatka postavka može razgledati u Varšavskoj ulici.

Ponešto od izloženog može se i probati, upravo po tom je ovaj muzej posvećen samo čokoladi "jedan od najslađih na svijetu", kako voli reći njegova suosnivačica Ružica Božić Cerovac, i sama ljubiteljica slatka od kakaovca.

Čokolada, čiji je osnovni sastojak kakao, slatka je namirnica koja čovjeka prati od najranijeg djetinjstva pa sve do starosti. Čokolada postoji u najrazličitijim oblicima, od tekuće i čvrste pa sve do praha, može biti bijela ili crna, može biti gorka ili slatka, s rižom, lješnjacima, mlijekom ili grožđicama. 

Ideja za muzej potekla s putovanja

Suosnivačica Muzeja čokolade Zagreb je Ružica Božić Cerovac, ljubiteljica čokolade koja poručuje kako s čokoladom ne valja pretjerati: jedan red čokolade dnevno sasvim je dostatan za ugoditi nepcu i želji za šećerom kojeg u ovoj prehrambenoj namirnici ima više nego što smo spremni sebi priznati, kaže.

Dobrobiti konzumiranja čokolade su neupitne, jer teobromin, koji je sastavni dio čokolade potiče dobro raspoloženje, a čokolada je, kako kaže nauka, dobra i za krvni sistem.

S druge strane, potrebno je pripaziti na nuspojave koje pretjerana konzumacija čokolade nosi, uz opasnost za lijep osmijeh, čokolada, posebno kod djece, uzrokuje hiperaktivnost.

- Često nismo ni svjesni koliko čokolada zapravo ima šećera - kaže Ružica koja je na ideju osnivanja Muzeja čokolade došla obilazeći s mužem i djecom slične muzeje i čokolaterije po Europi, gdje ih ima napretek.

- Svaki put kad bi došli na takvo mjesto, uvijek bi naišli na isti problem, da bi našoj djeci bilo dosadno. S velikim očekivanjima ulazili bi u muzej čokolade, a onda bi razočarani izlazili vani - priča Ružica.

Ideja za savršen muzej čokolade, u kojem bi i odraslima i djeci bilo zabavno, rodila se na podužem putovanju i pri povratku u Zagreb iz jednog takvog muzeja.

Od Amerike do Evrope, od gorke do slatke čokolade

Muzej je koncipiran kroz sedam prostorija koje pričaju o šest važnih historijskih razdoblja i etapama prisutnosti čokolade u ljudskom društvu, kroz priču o nastanku ove sveprisutne namirnice, od njenoga "sazrijevanja" na drvetu kakaovca pa sve do čokolade na policama trgovina.

{$galerijaFotografija}

Svaka od prostorija ima scenografiju koja prati historijsko-prostornu rasprostanjenost čokolade, a u svakoj od prostorija može se ponešto probati.

U prvoj sobi prikazana je tropska šuma u kojoj raste kakaovac i gdje čokoladu prave i konzumiraju domoroci tisstoljećima prije naše ere, pijući je zagrijanu i začinjenu vanilijom ili drugim začinima, bez dodavanja šećera.

U posljednjoj, ali ne najmanje važnoj prostoriji, posjetitelji mogu kupiti i probati stotinjak različitih proizvoda malih hrvatskih proizvođača čokolade.

Ružica je predmete vezane uz čokoladu, od kojih su neki sada izloženi u muzeju, počela sakupljati godinama prije otvorenja, posebno starinske šoljice za vruću čokoladu.

Sve predmete koje bračni par Cerovac nije uspio pronaći, kao što su posude iz kojih su Indijanci konzumirali i koristili za proizvodnju čokolade hiljadama godina prije Evropljana, napravili su kao replike domaći, hrvatski umjetnici prema originalnim modelima kakvi se mogu vidjeti u američkim muzejima.

Ima tu vrijednog keramičkog posuđa koje datira još iz 18. stoljeća, svaka šoljica priča o svom vlasniku koji je iz nje konzumirao ovaj slatki napitak, a predmeti koji opisuju proizvodnju u industrijskom dobu uglavnom su originalni.

Najvrjedniji sastojak čokolade je kakaovo maslo kojeg danas u jeftinim verzijama čokolade mijenja palmino ulje kojem se, a kako bi oponašali prirodne sastojke, dodaju i razni zgušnjivači.

Mali proizvođači čokolade prave čokoladu od vrhunskih namirnica koje nerijetko imaju višu cijenu od one koju je prosječan konzument spreman platiti.

- Ljudi se nerijetko iznenade kada dođu u našu trgovinu i vide kolike su cijene vrhunske čokolade, ali ona košta - priznaje Ružica.

Zagrebački Muzej čokolade moguće je posjetiti svaki dan od 10 do 22 sata po cijeni ulaznice od 60 kuna (8 eura) za odrasle i 40 kuna (5,5 eura) za djecu.

Muzej čokolade u Zagrebu
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.