open-navfaktor-logo
search
Milionski projekt
Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi: Počela obnova porušenog mosta u Jablanici
Nakon pribavljanja sve neophodne dokumentacije za rekonstrukciju porušenog mosta na Neretvi, lokalitet Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi u Jablanici, izvođač radova preduzeće HP Investing iz Mostara je otpočeo sa izvođenjem pripremnih radova u prvoj sedmici marta 2020. godine.
18.04.2020. u 08:33
get url
text

Kako je saopćila Općina Jablanica, za realizaciju ovog projekta zaduženi su: investitor: Općina Jablanica, naručilac radova: JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo, te izvođač HP "Investing" doo Mostar. Ugovorena vrijednost radova iznosi  1.074.314,18 KM, rok je osam mjeseci od dana uvođenja u posao, a za nadzor je zaduženo Privredno društvo Institut IGH dd - Banja Luka. Projekt je od strateškog interesa za općinu Jablanica, a posebno za razvoj turizma.

Do sada je urađen veliki dio pripremnih radova kako bi se stvorile pretpostavke za dopremu i spuštanje u rijeku pontona kapaciteta nosivosti minimalmo 50 tona. Uz sve poteškoće koje su pratile izvođača radova kroz izvođenje radova na pristupnom putu do Neretve, veliki problemi su uzrokovani i pojavom pandemije Corona virusa (COVID-19) i proglašenje stanja nesreće u FBiH, ali su uz pridržavanje mjera, uposlenici preduzeća HP "Investing" doo Mostar uradili veliki dio poslova u skladu sa dinamikom radova.

Predstoje radovi na izradi bušotina, injektiranje, izvođenje raznih betonskih radova, uklanjanje postojeće horizontalne (desne) rešetkaste konstrukcije u vodi koja je pomjerena uslijed velikih voda, ukupne težine cca. 60 tona, njeno vađenje i deponovanje na lokalitet Spomen-kompleksa Bitka za ranjenike na Neretvi. Predviđeno je da se izgradi, transportuje i montira nova desna horizontalna rešetka kao glavni eksponat ukupne težine oko 65 tona.

{$galerijaFotografija}

Posebno je predviđena nabavka i ugradnja čeličnih profila za konstrukciju pješačke staze, nabavka i ugradnja drvenih elementa za konstrukciju pješačke staze, nabavka i ugradnja bukovih impregiranih drvenih pragova, izrada čelične ograde na postojećem rešetkastom mostu, kao i drugi radovi.

Očekuje se intenziviranje radova na obnovi porušenog mosta na Neretvi.

- Očekujemo da se ovaj strateški projekat za općinu Jablanica okonča u skladu sa predviđenim rokovima, ukoliko aktuelno stanje nesreće uzrokovano pojavom Corona virusa (COVID 19), te vremenske i druge nepredviđene okolnosti ne budu spriječavale izvođenje radova - saopćila je Općina Jablanica.

Most u Jablanici - 18. 4. 2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.