open-navfaktor-logo
search
Bh. olimpijka
Muzaferija: Pokušat ću dobrim nastupima obradovati sve Bosance i Hercegovce
Olimpijski tim Bosne i Hercegovine danas sa sarajevskog aerodrom putuje na Zimske olimpijske igre u Peking, gdje će našu zemlju predstavljati u tri sporta.
02.02.2022. u 12:34
get url
text

Čast da nose zastavu Bosne i Hercegovine na čuvenom stadionu "Ptičije gnijezdo" imat će sportisti Elvedina Muzaferija (alpsko skijanje) i Mirza Nikolajev (sankanje).

Kako je kazala najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija, ovo je prvi put da na Zimskim olimpijskim igrama zastavu nose ženski i muški predstavnik državnog tima, a ovaj protokol je uveo Međunarodni olimpijski komitet na prethodnim, Ljetnim olimpijskim igrama u Tokiju 2020. 

- Iza mene je najbolja sezona u karijeri, vozila sam sve utrke Svjetskog kupa, spremna sam, radujem se nastupu na Olimpijadi i pokušat ću da obradujem sve građane BiH dobrim rezultatima – izjavila je skijašica.

Skijaš Emir Lokmić se nada ulasku među 30 najboljih skijaša.

- Ako uspijem ući među 30 najboljih, a s obzirom na moj visok startni broj i pravilu da se drugom krugu startni brojevi okreću, mogao bih napasti stazu i pokazati svoje najbolje skijanje – kazao je Lokmić.

Dodaje da je upoznat sa stazom i uslovima koje ga očekuju u Pekingu, što bi mu trebalo odgovarati s obzirom na pripreme koje je obavio.

Mlada skijašica Esma Alić, koja je u posljednjem trenutku saznala da će putovati u Peking, naglašava da ima blagu tremu pred polazak na najveće sportsko takmičenje, ali da će dati sve od sebe da predstavi BiH u najboljem svjetlu.

- Ovo je vrhunac karijere svakog sportiste, velika je čast. Ostvarila sam svoje snove i mogu obećati da ću tako nastaviti. EYOF u našoj zemlji i YOG u Lozani su mi mnogo pomogli da prikupim potrebno iskustvo za ovakva takmičenja, a Olimpijada sada dolazi kao šlag na tortu – izjavila je Alić.

Olimpijski tim Bosne i Hercegovine čine Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Sanja Kusmuk i Strahinja Erić (skijaško trčanje) i sankaš Mirza Nikolajev. 

Njima će se pridružiti pet trenera u borbi za osvajanje vrhunskog rezultata za Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.