open-navfaktor-logo
search
Treća presuda
Mustafi Hasanbašiću smanjena kazna za pokušaj ubistva policajaca i naloženo liječenje od ovisnosti
Mustafa Hasanbašić (42) osuđen je u Okružnom sudu Banja Luka na 12 godina zatvora za pokušaj ubistva policajaca 2018. godine kod Doboja. Izrečena mu je i mjera obaveznog liječenja od ovisnosti.
12.04.2021. u 15:08
get url
text

Ovo je treći put da je ovaj sud izrekao presudu Hasanbašiću, s obzirom na to da je prethodne dvije, kada je dobijao 13, odnosno 14 godina zatvora, ukidao Vrhovni sud RS-a.

Osim za pokušaj ubistva, on je bio optužen i za krivična djela prinuda, nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija, te za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga.

Optužnica ga je teretila da je djelo počinio zajedno sa Benjaminom Ćostovićem koji je ranije osuđen na 18 mjeseci zatvora jer je šakom udario policajca i pokušao mu oteti pištolj.

Prema navodima optužnice, Hasanbašić i Ćostović su 9. marta 2018. godine u mjestu Glavice kod Doboja napali policijsku patrolu koja ih je uočila dok su konzumirali narkotike. Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi i izvadio pištolj iz torbe, koju je potom odbacio. Kada su mu policajci naredili da stane, pucao je u njihovom pravcu i oteo taksi vozilo kojim je nastavio bijeg i izbjegao policijski punkt.

Naknadno je otkriven nadomak Jablanice gdje je uhapšen.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.