open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud RS
Mustafa Hasanbašić pravosnažno osuđen na 12 godina zatvora za pokušaj ubistva dvojice policajaca
Vrhovni sud RS-a pravosnažno je osudio Mustafu Hasanbašića (44) iz Tešnja na 12 godina zatvora zbog pokušaja ubistva dvojice policajaca u Glavicama kod Doboja u martu 2018. godine.
21.12.2021. u 13:01
get url
text

Hasanbašiću su dva puta ukidane presude i predmet vraćan na novi postupak i to prvi put na 14, a zatim na 13 godina zatvora.

U trećem procesu izrečena mu je kazna od 12 godina, što je pravosnažno potvrđeno, a osim za pokušaj ubistva, oglašen je krivim za prinudu, nedozvoljeno posjedovanje oružja i neovlašten promet drogom.

U presudi se navodi da je Hasanbašić zajedno sa Benjaminom Ćostovićem, koji je osuđen na godinu i po zatvora, napao patrolu policije u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović.

Hasanbašića i Ćostovića optužnica je teretila da su 9. marta 2018. godine u mjestu Glavica kod Dodoja napali policijsku patrolu koja ih je uočila dok su konzumirali narkotike. Hasanbašić je pucao na policijsku patrolu i oteo taksi vozilo, dok je Ćostović udario policajca i od njega pokušao da otme oružje. Čim je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi, odbacivši torbu iz koje je izvadio pištolj. Kada su mu policajci naredili da stane, pucao je u njihovom pravcu.

Hasanbašić je tokom bijega uspio izbjeći policijski punkt, ali je naknadno otkriven nadomak Jablanice, gdje je i uhapšen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.