open-navfaktor-logo
search
Odlični bh. gitarista
Mustafa Behmen: Gitara i supruga Ifeta su mi promijenili život
Mustafa Mujo Behmen jedan je od najboljih bosanskohercegovačkih gitarista.
03.04.2022. u 20:36
get url
text

Član je orkestra Muzičke produkcije BHRT-a, a u dosadašnjoj karijeri sarađivao je sa brojnim poznatim pjevačima, od Dine Merlina, Halida Bešlića, Mladena Vojičića Tife, Hanke Paldum... Osam godina je bio i član "Mostar Sevdah Reuniona" sa kojim je snimio tri albuma.

Behmen je rođen u Sarajevu 14. juna 1973. godine. Živi na Vratniku, a sa suprugom Ifetom ima 21-godišnjeg sina Haruna, koji je naslijedio umjetničku dušu roditelja i sada završava Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu.

U razgovoru za Faktor govorio je o estradi, saradnicima, gdje mu je bilo najljepše svirati, svojoj prvoj instrumentalnoj ljubavi, mladalačkim uzorima...

- Muziku dijelim na dobru ili lošu. Ništa mi ne predstavlja problem. Jedini problem nastaje kada je sa pjevačem teško dogovoriti se oko finansija. Ne bih mogao reći da je ovaj ili onaj pjevač loš. Što se tiče estrade, nisam baš zadovoljan sa tim ljudima jer s njima nikad nisi načisto, nikada nisi siguran šta se može desiti. Najviše sam volio svirati sa "Mostar Sevdah Reunionom". To je bio specifičan bend u kojem si mogao pokazati sve svoje kreacije, dok sa drugim pjevačima, gdje je u pitanju komercijalna muzika, moraš da sviraš ono što treba da sviraš. U "Mostar Sevdah Reunionu" sam imao potpunu slobodu kao umjetnik i mogao sam da se lijepo izrazim. Tu mi je prijala i atmosfera, družili smo se i nije bilo problema, jedino kada su nam pjevači otišli, kada je Ilijaz preminuo. Tada je došlo do stagniranja i nismo mogli pronaći zamjenu, pa smo prestali raditi – kaže na početku razgovora vrsni gitarista.

Mujo na snimanju spota

Malo je poznato da je prije gitare Mujo svirao bubnjeve. Oni su mu, kaže, bili prva ljubav.

- Bubanj je moj primarni instrument. Kao dječak, a i kasnije sam bio zaluđen bubnjevima. Jedno vrijeme sam bubnjao, ali kada sam upoznao žičani instrument gitaru, sve je prestalo. Prešaltao sam se jer je gitara ipak moj instrument. Gitara i moja supruga Ifeta su mi promijenili život. Suprugu sam upoznao poslije rata 1996. godine, kada sam počeo raditi u Saraj hotelu. Ona je došla da pjeva, poklopile su nam se energije i to je bilo to. Tada je bio jedini put da smo zajedno radili supruga i ja. Poslije su nam se profesionalni putevi razišli i nismo više nikad zajedno radili. Malo je nezgodno kada muž i žena zajedno rade, tako da i ne nastojimo da radimo zajedno. Bolje je ovako, da se poželimo – nastavlja Behmen.

Od mladalačkih dana imao je brojne uzore u poznatim svjetskim virtuozima na gitari, ali je jedan iz regiona ostavio veliki pečat na njega.

- Ja sam bio tinejdžer 80-ih godina, a tada su bili popularni "Dire Straits", Mark Knopfler, koji je jako puno utjecao na mene, zatim "Queen" i Brian May, Gary Moore. Volim Vlatka Stefanovskog i "Leb i sol" i ti tinejdžerski dani su mi bili vezani za njih. On je ostavio veliki trag na mene. Baš jučer sam kupio kartu i idem na njegov koncert. To su sve rock gitaristi. Od jazz gitarista tu su Wes Montgomery, John McLaughlin, Al di Meola, pa čuveni flamenco gitarista Paco de Lucía – kaže Mujo.

Između Fenderovih modela gitara i Gibsona, sada bira Gibson.

- I danas sviram na Gibsonu, više mi se sviđa. Prije sam stalno bio na Fenderu, ali sada sam nešto zavolio Gibson. Obje su dobre, to je poput "mercedesa" i BMW-a, ne znam kako bih ih uporedio. Svaka je priča za sebe. U mojoj kolekciji imam sedam - osam gitara, ali sam sada neke prodao jer su mi stajale i skupljale prašinu. Najskuplja gitara koju sam imao je imala cijenu od 7 hiljada eura, ali se na njoj nisam puno zadržao. Nešto mi nije odgovarala, bez obzira na njenu cijenu. Važno je da li gitara "legne" ili ne – pojašnjava poznati gitarista.

Poštuje i cijeni sve kolege gitariste na domaćoj muzičkoj sceni.

- Veliki prijatelj mi je Hamdija Hamo Salihbegović iz "Konvoja", Muris Varajić, to su moji drugovi koje volim i cijenim. Almir Aka Hukelić je dobar u svom žanru, pa Kenan Fejzić Ćina koji sada živi vani i koji je narodnjak. Oni sviraju taj pravac i odlično ga sviraju. Dino Šukalo odlično svira, a sve su to moji drugovi. Ne mogu sada nekog specijalno izdvojiti jer ovo nije sport, trčanje na sto metara, pa da se može reći ovaj je najbolji, onaj nije. Svaki je u svom filmu dobar i svaki daje neku svoju emociju i svoj način interpretacije – iskren je Behmen.

Harun, Ifeta i Mujo Behmen

Što se tiče nadimka, ostalo mu je Mujo. Kaže, nema kompleksa što se toga tiče i uvijek se trudio da je drugačiji u svemu.

- Ne moram biti bolji od ostalih, ali da sam drugačiji. Tako sam i ostavio to ime. Od djetinjstva su me svi zvali Mujo i što bih to sada mijenjao. Možda za Japanca čudno zvuči – govori gitarista.

Trenutno je u fazi pripreme albuma instrumentalne muzike.

- Samir Zavlan glavni je krivac što snimam ovaj album instrumentalne muzike. Imao sam puno posla i nisam mogao da se posvetim sebi. Sada sam se natjerao da radim jedan projekat samo sa akustičnim gitarama. Dosta sam uradio, čak i jedan spot za BHRT i trebali bi ga objaviti. U pitanju je akustična varijanta etno muzike pomiješana sa flamencom, a ima i jazza. Tu sam pokazao ono što je godinama "čučalo" u meni i ovaj projekat mi je vrlo bitan. Ja mislim da će biti vrlo interesantan. Spot je u fazi montaže i uskoro bi trebao izaći – kaže Mujo.

Osvrnuo se i na stanje na bh. muzičkoj sceni. Kako podsjeća, Sarajevo je nekada bilo grad pop rock muzike, a sada je taj primat preuzeo Beograd.

- Nisam nacionalista i ne smatram da Beograd ne valja. Svugdje ima i dobrih i loših ljudi. Međutim, kod nas nema volje da se pravi ta scena. Ima muzičara, postoje bendovi koji bi htjeli raditi, ali oni brzo izgube volju jer nema nikoga da ih gura, nemaju podstrek. Mene boli to što smo mi nekada u bivšoj Jugoslaviji bili meka pop rock muzike, a hram rocknrolla je bila Skenderija. To se možda nekad vrati, ali vrlo teško. Sudeći prema tome kako mlada raja razmišlja, vrlo teško. Treba naći nekoga ko bi uložio da se ta scena počne vraćati. To bih volio da doživim. Posljednje generacije odrastaju na "Zvijezdama Granda" i na Pinku, nažalost. Mi trebamo stremiti zapadu, a ne istoku. Ja tako vidim stvari, što se tiče kulture – zaključuje na kraju razgovora poznati gitarista.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.