open-navfaktor-logo
search
Osjećaj straha
Muslimansko osoblje u američkom Kongresu zahtijeva akciju protiv islamofobije
Više od 400 zaposlenika Capitol Hilla, uključujući 62 muslimana, kaže da protumuslimanski komentari republikanske zastupnice Lauren Boebert protiv Ilhana Omara stvaraju osjećaj straha.
11.12.2021. u 21:50
get url
text
Ilhan Omar

Deseci muslimanskih članova kongresnog osoblja pozivaju čelnike Zastupničkog doma da poduzmu mjere protiv islamofobije, nakon niza antimuslimanskih napada na zastupnicu Ilhana Omara.

U otvorenom pismu 62 muslimanska zaposlenika izjavila su da su nedavni islamofobični komentari američke predstavnice Lauren Boebert protiv Omara izazvali osjećaj tjeskobe i straha na Capitol Hillu.

- Svjedoci nekontroliranog uznemiravanja jednog od samo tri muslimanska člana Kongresa i jedinog vidljivog muslimanskog člana, smatramo da naše radno mjesto nije ni sigurno ni dobrodošlo - navodi se u pismu koje je  potpisalo 378 savezničkih zaposlenika.

- Sada moramo svaki dan dolaziti na posao znajući da isti članovi i osoblje koji ovjekovječuju islamofobične forme i insinuiraju da smo teroristi, također prolaze pored nas u hodnicima Kongresa.

Pismo je stiglo ubrzo nakon što se na Facebooku pojavio video u kojem je Boebert usporedio Omara s teroristom koji nosi bombu. Na snimci se nasmijala i rekla: "Gledam lijevo i evo je - Ilhan Omar. A ja sam rekla: Pa ona nema ruksak. Trebalo bi biti dobro".

Omar je negirao da se takav događaj dogodio. Boebert se kasnije izvinio na Twitteru i rekao:

- Izvinjavam se svima u muslimanskoj zajednici koje sam uvrijedio svojim komentarom o zastupniku Omaru. Kontaktirao sam njezin ured kako bih razgovarao s njom. 

Međutim, prema medijskim izvještajima, telefonski razgovor između dvojice zastupnika koji je uslijedio nije prošao dobro nakon što je Omar poklopio slušalicu kada je Boebert odbio njezin zahtjev za javno izvinjenje, prenosi Middleeasteye.

Omar je kasnije izjavio:

- Vjerujem u interakciju s onima s kojima se ne slažemo s poštovanjem, ali ne kada je to neslaganje ukorijenjeno u otvorenoj netrpeljivosti i mržnji. 

Boebert je uzvratio u videu na Instagramu i rekao: "Odbijanje izvinjenja i spuštanje slušalice nekome dio je kulture otkazivanja 101 i stupa Demokratske stranke".

Omar je, uz kongresmenku Rashidu Tlaib, jedna od prve dvije muslimanke izabrane u Kongres SAD-a.

Od ulaska u Dom, i ona i Tlaib suočile su se s islamofobičnim napadima krajnje desnih medija i republikanskih političara, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Rekla je da se također suočila s brojnim prijetnjama smrću, a pristaša bivše predsjednice joj je prijetila 2019. godine.

Zastupnikove kritičke primjedbe o Izraelu, ali i vanjskoj politici SAD-a, bile su predmet bijesa i republikanaca i demokrata.

Ranije ove godine pozvala je na odgovornost za žrtve navodnih ratnih zločina u Afganistanu i na okupiranim palestinskim teritorijima. Kao odgovor, 12 demokratskih zakonodavaca, uključujući predsjednike moćnih odbora, objavilo je izjavu u kojoj osuđuje Omara.

U pismu od srijede brani se Omar i poziva vodstvo Predstavničkog doma da odbaci "zapaljivu retoriku koja ugrožava fizičku, mentalnu i emocionalnu dobrobit muslimanskog osoblja s obje strane prolaza".

Iz prve ruke znamo da bez posljedica ova vrsta štetnog ponašanja normalizira mržnju prema cijeloj vjerskoj zajednici koja se već decenijama suočila s pogrdnom retorikom, zločinima iz mržnje, nadzorom, nepovjerenjem, diskriminacijom, demonizacijom i nasiljem."

U međuvremenu, zastupnica Ayanna Pressley, demokratska saveznica Omara, predstavila je u srijedu u Predstavničkom domu rezoluciju kojom će se Boebert oduzeti dužnosti u odboru.

- Solidarni smo s predstavnikom Omarom i našim muslimanskim kolegama koji su, predugo, bili mete neviđene mržnje i mržnje - rekao je Pressley.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.