open-navfaktor-logo
search
Islamofobija
Muslimanka u hidžabu napadnuta na stanici metroa u Berlinu
Muslimanka u hidžabu rasistički je napadnuta na stanici metroa u Berlinu, javili su lokalni mediji u ponedjeljak, prenosi Anadolija.
01.05.2023. u 14:50
get url
text

Incident je bio posljednji u nizu ksenofobičnih napada u njemačkoj prijestolnici usmjerenih na ljude stranog izgleda, uključujući muslimanke sa maramama.

Berlinska policija potvrdila je da je 20-godišnja muslimanka na stanici podzemne željeznice "Rathaus Neukolln" zadobila lakše povrede nakon što ju je jedna osoba verbalno i fizički napala, pokušala joj skinuti hidžab i počupala kosu.

Osumnjičeni je vičući vrijeđao napadnutu ženu na rasnoj osnovi prije nego što je pobjegao sa mjesta događaja, navodi policija.

Istraga je u toku kako bi se utvrdio identitet napadača.

Njemačka je suočena s rastućim rasizmom i islamofobijom posljednjih godina, podstaknutim propagandom ekstremno desničarskih grupa i stranaka, koje su iskoristile izbjegličku krizu i pokušale podstaknuti strah od imigranata.

Vlasti su 2022. registrovale najmanje 569 islamofobičnih zločina, uključujući verbalne i fizičke napade, prijeteća pisma i podmetanja požara u džamijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.