Blagdan

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram

Objavljeno: 11.08.2019. u 13:59

Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji

FOTO: AA

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika. Vjernici su nakon bajram-namaza, po izlasku iz džamija, tradicionalno čestitali bajramski praznik. Kurban-bajramu radovale su se i sirijske izbjeglice u izbjegličkom kampu Elbeyli u južnoj turskoj provinciji Kilis. Bajramski praznik im je barem na trenutak skrenuo misli sa sumorne svakodnevnice.

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sa muslimanskom većinom, centralna svečanost povodom Kurban-bajrama održana je u Istiqlal džamiji u centru Jakarte. Masa ljudi je prouzrokovala gužve u saobraćaju u ulicama oko džamije, gdje je klanjan bajram-namaz.

U fotogaleriji donosimo vam dio bajramske atmosfere i iz Libije, Ugande, Etiopije, Moskve, Tunisa, Istanbula, Saudijske Arabije, Gaze, Egipta, Uzbekistana, Pekinga. Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji.

Kurban-bajram traje četiri dana.

Foto: AA

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije