open-navfaktor-logo
search
Blagdan
Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram
Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji
11.08.2019. u 13:59
get url
text

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram, jedan od dva najveća islamska praznika. Vjernici su nakon bajram-namaza, po izlasku iz džamija, tradicionalno čestitali bajramski praznik. Kurban-bajramu radovale su se i sirijske izbjeglice u izbjegličkom kampu Elbeyli u južnoj turskoj provinciji Kilis. Bajramski praznik im je barem na trenutak skrenuo misli sa sumorne svakodnevnice.

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sa muslimanskom većinom, centralna svečanost povodom Kurban-bajrama održana je u Istiqlal džamiji u centru Jakarte. Masa ljudi je prouzrokovala gužve u saobraćaju u ulicama oko džamije, gdje je klanjan bajram-namaz.

U fotogaleriji donosimo vam dio bajramske atmosfere i iz Libije, Ugande, Etiopije, Moskve, Tunisa, Istanbula, Saudijske Arabije, Gaze, Egipta, Uzbekistana, Pekinga. Prema tradiciji, nakon klanjanja bajram-namaza i bajramske hutbe, pristupa se žrtvovanju kurbana, a kurbansko meso se dijeli onima koji su u potrebi, komšijama, familiji.

Kurban-bajram traje četiri dana.

{$galerijaFotografija}

20190811_2_37731624_46731690.jpg
1 od 76
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.