open-navfaktor-logo
search
Najznačajnija pobjeda
Muslimani obilježavaju odabranu noć Lejletul-Bedr: Centralni događaj održan u džamiji na Igmanu
Centralni događaj Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom obilježavanja odabrane noći Lejletul-Bedra održan je u džamiji na Igmanu, javlja Anadolu Agency (AA).
17.04.2022. u 21:09
get url
text
Obuilježavanje Lejletul-Bedr u džamiji na Igmanu

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras obilježavaju Lejletul-Bedr, noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka i historijii islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

Tradicionalno, muslimani ovog podneblja mubarek noći provode učeći Kur'an-i-Kerim, klanjajući nafile uz zikr - često spominjanje i veličanje Gospodara, kao i upućivanjem dova Svemilosnom.

Centralni događaj iz Ratne džamije na Igmanu emitirala je BIR Televizija, a program su izveli vojni i imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Učenje Bedrije, arapskog teksta u prozi u obliku dove, u kojem se po arapskoj abecedi spominju imena svih muslimanskih boraca učesnika u bitki na Bedru, jedan je od značajnijih načina čuvanja sjećanja na Bedr u vjerskoj praksi muslimana Bosne i Hercegovine.

Stoljećima je u Bosni i Hercegovini učenje Bedrije bio znak sjećanja na šehide Bedra, ali i crpljenje duhovne snage iz ovog događaja za prevazilaženje problema sa kojima su se muslimani u vrijeme različitih državnih stega i kušnji susretali. Tradicija Bedrije dolazi sa čvrstom vezom šehida Bedra i bosanskohercegovačkih šehida.

Vjernici u Gazi Husrev - begovoj džamiji u Sarajevu  FOTO: Ajdin Cocalić

Na brdu Bedr, blizu grada Medine, 17. ramazana 624. godine dogodila se prva bitka u historiji islama. Muslimana je u toj historijskoj bitki bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom, a.s., vojno porazili neprijatelje.

O toj pobjedi se u svetoj knjizi muslimana Kur'anu kaže: "Koliko je maloljudnih skupina koje su, voljom Božijom, ostvarile pobjedu nad mnogoljudnim skupinama, jer je Bog uz strpljive".

Bitka na Bedru je inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana.

- Svaka generacija ima neki svoj Bedr, uključujući i važne poslove u zajednici koje treba riješiti na kvalitetan način, ulažući maksimalne napore, kao što su borci na Bedru uložili maksimalne napore da odbrane svoje živote. Da odbrane svoje pravo na postojanje, na slobodu vjere, na život, imovinu. Svaka generacija mora maksimalno uložiti trud u zaštiti svoje zajednice, u napretku, prosperitetu - navedeno je u saopćenju Uprave za vjerske poslove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Brojni vjernici, Lejletul - Bedr, obilježili su večeras i u Gazi Husrev - begovoj džamiji u Sarajevu. Džamija je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a uprkos niskim temperaturama, mnogi su Teravih - namaz klanjali u dvorištu džamije. 

{$galerijaFotografija}

Lejletul-Bedr, 16.04.2022.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.