open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Musliman namjerava tužiti Starbucks jer su mu na šolji umjesto imena napisali "ISIS"
Iz ovog popularnog lanca su objasnili da je ovaj incident posljedica slučajne greške, a ne namjere da se neko diskriminira
02.09.2019. u 14:09
get url
text
Starbucks

Niquel Johnson, 40-godišnji musliman iz SAD-a, razmatra mogućnost tužbe protiv Starbucksa nakon što je primijetio da je piće koje je naručio označeno sa "ISIS", što je skraćenica za tzv. "Islamsku državu Iraka i Sirije".

Johnson je za NBC News ispričao da je u tom trenutku na sebi imao srednjoistočnu tradicionalnu nošnju. Naručio je tri pića, a kada ga je uposlenik Starbucksa u Philadelphiji upitao za imene, on je odgovorio sa Aziz, što je u istom objektu radio i nebrojena puta ranije.

Tek nakon što je napustio objekat, shvatio je da je na plastičnim šoljama ispisano "ISIS".

- Najprije sam bio šokiran, a zatim i ljut jer sam se osjećao diskriminiranim – kazao je Johnson.

Iz ovog popularnog lanca su objasnili da je ovaj incident posljedica slučajne greške, a ne namjere da se neko diskriminira, prenosi The Washington Post.

- Nakon provedene istrage, ne vjerujemo da je ovo bio slučaj diskriminiranja – izjavio je glasnogovornik Starbucksa Reggie Borges te dodao:

- Mušterija je došla i ostavila ime Aziz. Barista je greškom pogrešno napisao ime. Kontaktirali smo gospodina Johnsona i izvinili se zbog greške.

Međutim, Johnson ističe da su ga uposlenici Starbucksa, nakon što je njegova narudžba pripremljena, pozvali po vrsti pića koje je naručio, a ne po imenu, što je uobičajena praksa.

Još jedna bizarna situacija se dogodila četiri dana nakon što je ova priča dospjela na društvene mreže. Johnson tvrdi da su ga iz Starbucksa pozvali i informirali da su razgovarali sa njegovom nećakinjom Alorom kako bi riješili ovu situaciju. Problem je u tome što nećakinja Alora ne postoji.

Prošle godine su uposlenici Starbucksa u Philadephiji pozvali policiju jer je tamnoputi muškarac mirno sjedio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.